Arvio: Ljudmila Ulitskajan romaanin venäläiset ovat toisinajattelijoita

Poliittisen kirjailijan pääteos pysyy ajankohtaisena.

kirjat
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Venäjän suosituin nykykirjailija Ljudmila Ulitskaja tunnetaan naisten kuvaajana. Hänen uusin suomennettu teoksensa Vihreän teltan alla kertoo kuitenkin kolmen pojan kehityksestä pysähtyneisyyden kauden Neuvostoliitossa. Tarina alkaa Stalinin kuolemasta ja päättyy runoilija Joseph Brodskyn kuolemaan 1996.

Romaania pidetään Ulitskajan pääteoksena. Se kuvaa Ulitskajan oman sukupolven toisinajattelijoiden kohtaloita. Päähenkilöitä yhdistää totuudennälkä sekä rakkaus kirjallisuuteen ja klassiseen musiikkiin.

Vihreän teltan alla ilmestyi Venäjällä jo 2011, mutta se on edelleen erittäin ajankohtainen. Se muistuttaa, etteivät kaikki venäläiset ajattele samalla tavoin kuin presidentti Vladimir Putin.

Lähes 800-sivuinen tiiliskivi on melko uuvuttava lukukokemus. Tarina olisi todennäköisesti vain parantunut, jos sitä olisi tiivistetty esimerkiksi henkilögalleriaa supistamalla.

Ulitskaja on poliittinen kirjailija, ja hän toimii Venäjällä sananvapausjärjestö Penin puheenjohtajana. Muutama vuosi sitten hän kävi vankilassa istuneen suurliikemiehen Mihail Hodorkovskin kanssa kirjeenvaihtoa, joka julkaistiin riippumattomassa Novaja Gazeta -lehdessä. Hodorkovskin vapauduttua he järjestivät viime keväänä Kiovassa keskustelutilaisuuden, jossa arvosteltiin Putinin politiikkaa ja Krimin miehitystä.