Afrikan ytimessä

Arvio: Sami Sillanpää vie matkalle Kongojoen historiaan ja nykypäivään.

Toimittaja Sami Sillanpää toteutti hullun unelmansa keskellä koronakriisiä. Hän matkusti proomulla ja kanooteilla 1 700 kilometriä pitkin Kongojokea yläjuoksulta kohti maan pääkaupunkia Kinshasaa.

Tuloksena on poikkeuksellisen hieno reportaasikirja.

Lähes 90 miljoonan asukkaan Kongon demokraattinen tasavalta tunnettiin aikaisemmin Belgian Kongona ja Zairena. Sitä pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista valtioista.

Kongossa leviää tappavia tauteja, ja maan itäosissa käydään ikuiselta tuntuvaa sotaa, jossa on kuollut jo yli viisi miljoonaa ihmistä.

Sodassa kamppaillaan mineraaleista. Niitä havittelevat paikalliset sissiryhmät, liikemiehet ja poliitikot. Naapurimaat Ruanda ja Uganda ovat sekaantuneet taisteluihin.

Kongon perinteisiä rikkauksia ovat kulta, kupari ja timantit, mutta nykyisin taistellaan myös koltaanista ja koboltista, joita tarvitaan elektroniikka- ja akkuteollisuudessa.

Valinnat
tietokirja

Arvio: Kapteeni Haddockin sadattelut uhkuvat sivistystä.

Levy

Arvo: Avaruusteemat nostivat David Bowien huipulle.

ooppera

Helsingin oopperakesä kokoaa vapaiden teatteriryhmien produktioita Aleksanterin teatteriin. Eva Braunin esittämätön nauha -oopperan kantaesitys kuuluu kohokohtiin.

Sarjakuva

Arvio: Sarjakuvaromaanista tuli yllättävän ajankohtainen.

Levytärpit

3 tuoretta uutuuslevyä.

Sisältö