Kansallismaisemat kaupan

Helsinki tuhoaa kulttuuriympäristönsä ja lähiluontonsa, väittää arkkitehtien pamfletti.

arkkitehtuuri 01.04.2021 06:00
tero miettinen

Kuntavaalien kynnyksellä ilmestynyt Kenen kaupunki? on tiukka puheenvuoro pääkaupungin kaavoituksesta, arvorakennusten ja lähiluonnon kohtelusta. Kirjoittajat edustavat arvovaltaisia arkkitehtuurisuojelun organisaatioita.

Analysoitavana on 15 kiistanalaista uudisrakennusta ja vanhojen miljöiden muutosprojektia, muun muassa Eteläsatama, Elielinaukio, Helsinki Garden, Lapinlahden sairaala ja Urbaana. Kustakin kirjoitettu essee arvioi törmäyksen suojeluarvojen kanssa.

Teesit ovat selkeitä. Kaupunkia muutetaan rakennusyhtiöiden ja kiinteistösijoittajien ehdoilla, ja ne ovat ottaneet liian suuren roolin kaavoituksessa.

Suunnitteluvarauksilla painostetaan päätöksentekijöitä. Kaupungin historiallisia kerrostumia ei huomioida. Lähiluonto joutuu väistymään liian paljon. Korkealla, tiiviillä rakentamisella saavutettavat hyödyt ovat osittain valheellisia, samoin suunnitelmista tuotetut havainnekuvat.

Valinnat
romaani

Venla Hiidensalo kirjoitti romaanin taiteilija Tyko Sallisen perhehelvetistä.

sarjakuva

Jouko Ruokosenmäki sukkuloi maailmalla kuin klassikkoelokuvassa.

levy

Bo Sundströmin Det kanske händer -levy painottuu ikivihreisiin jazz-kappaleisiin, mutta mukaan mahtuu myös perinneiskelmää.

kirjat

Kulttuurin moniottelijan Tomi Tuomisen, 46, mielestä antikvariaatti on tulevaisuutta.

levytärpit

3 ajankohtaista poimintaa klassisen musiikin maailmasta.

Viini

Roseesamppanja hurmaa monipuolisuudellaan.

Sisältö