Arvio: Juhana Torkki selittää tarinoiden vetovoiman evoluutiopsykologialla

Tunteisiin vetoava tarinointi vie asiantuntijan mukaan takaisin luolamiesten aikaan.

Barack Obama
Teksti
Pekka Wahlstedt
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Se, joka hallitsee tarinan kertomisen taidon, hallitsee maailmaa, toteaa tunnettu puhetaidon tutkija ja opettaja Juhana Torkki teoksessaan Tarinan valta.

Torkki näyttää askel askeleelta miten hyvä tarina rakennetaan. Tarinalla tulee olla arkkityyppinen tunteita herättävä juonirakenne, jossa pieni ja hyvä kukistaa suuren ja pahan.

Applen Steve Jobs esitteli uuden musiikkilaitteensa tavallisissa vaatteissa ja totesi, että sen käyttäjällä on 1 000 biisiä taskussa. Se oli hänen tapansa kilpailla kasvottomien suuryritysten kanssa. Kirjoittajan mukaan Barack Obama vetoaa tunteisiin miellyttävällä käytöksellään ja koskettavilla tarinoillaan tavallisten amerikkalaisten elämästä ja joutumisesta pankkien ja yritysten armoille.

Dramaattisilla kärjistyksillä herkutteleva media on Torkin mukaan nykyajan sirkus ja toimittajat viihdyttäjiä, jotka totuuden kertomisen sijasta herättävät tunteita.

Torkki selittää tarinoiden valtaa evoluutiopsykologialla. Tunteisiin vetoava tarinointi vie kuulijat takaisin luolamiesten aikaan. Jako hyviin meihin ja pahoihin ulkopuolisiin heijastaa heimojen turvatonta elämää tuntemattoman savannin keskellä. Torkin mukaan vastavoimia tälle ovat itsetuntemus ja kriittinen ajattelu, joita myös vastuulisen median tulisi vaalia.