Kilpajuoksu kuoleman kanssa

Arvio: Lopussa minun pitäisi kuolla -romaani on kritiikkiä romanttisia tarinoita kohtaan.

romaani 16.10.2020 06:00
Niina Holm

Suomenruotsalaisen Hannele Mikaela Taivassalon seitsemännessä suomennetussa teoksessa rakkaus elää salatuissa hetkissä, kaikessa hiljaisuudessa, kunnes tulee päivä, jolloin kaikki luhistuu.

Minäkertoja, naiskirjailija, on ollut kolme vuotta suhteessa varatun miehen kanssa. Mies ei ole tehnyt valintaa naistensa välillä, ja nyt vaimo odottaa miehen lasta.

Taivassalon palkittu taideproosa on kielivetoista. Edellinen romaani, In transit (Teos ja Förlaget, 2016), kuvasi halua ja ruumiillisuutta antaumuksellisesti, kieli väristen.

Myös uuden romaanin kieli värisee runollisena, mutta eri syistä. Erotiikkaan palataan lähinnä muistoissa. Kirkasta ja tiivistä, kuin kivun läpi puristettua tekstiä määrittää kaipaus ja suru. Raija Rintamäen suomennos on jälleen tarkkaa työtä.

”Rakastaminen on menettämistä, antaminen on menettämistä. Se menee helposti liiallisuuksiin, vaikeaksi hallita. On parempi luopua itse ennen kuin menettää.”

Taivassalo karttaa romaanissaan ehjää narratiivia: elämä on liian arvaamatonta ja hajanaista tarinoille.

Lopussa minun pitäisi kuolla onkin kritiikkiä kerronnan konventioita, erityisesti romanttisia tarinoita ja kirjallisuuden klassikoiden tarinamalleja kohtaan. Rakastuneen ja haluavan naisen palkinto on klassikkoteoksissa usein kuolema.

Taivassalon romaanissa naiskirjailija alkaa kirjoittaa itseään kauemmas kuolemasta, paeta sen vetovoimaa. Hänen on valittava itsensä ja rakkauden välillä, etäännytettävä itsensä rakkaudesta, joka lopulta alkaa näyttää joltain aivan muulta.

”Kirjoittaminen on itsensä kohtaamista matkan päästä. Lukija tulee vasta myöhemmin, silloin minä olen jo poissa. Silloin olen jo antanut ja luopunut, kohdannut kohtaamatta.”

Siinä missä In transit oli hillitön ja moniääninen elämänhalun ylistys, on uusi romaani tunnusteleva ja hauras teos rakkauden päättymisestä ja siitä selviytymisestä.

Lopussa minun pitäisi kuolla nimetään alaotsikossaan rajaproosaksi.

Kirjallisuuden voima näyttäytyy siinä, miten kokemus hiotuksi sanataiteeksi suodatettuna nousee kokonaan uudelle tasolle: se ylittää koetun ja keksityn rajan.

Hannele Mikaela Taivassalo: Lopussa minun pitäisi kuolla. Suomentanut Raija Rintamäki. 128 s. Teos ja Förlaget, 2020.

Valinnat
muistelmat

Arvio: Kirjailija Lucia Berlin kaipasi pysyvyyttä, mutta osasi kirjoittaa kaaoksessa.

Tietokirja

Arvio: Leena Malkki kertaa poliittisen väkivallan historiaa.

Elokuva

Arvio: Ensilumi on poikkeuksellinen suomalaiselokuva.

Esseitä

Arvio: Kuinka musiikkia käytetään korostaa omakohtaista musiikin kokemista.

Sarjatärpit

3 uutuussarjaa: We Are Who We Are, Schitt’s Creek ja Ratched.

Sisältö