Suuren idealistin tunnustuksia

Arvio: Barack Obama muistelee nuoruuttaan ja arvioi itsekriittisesti ensimmäisen kautensa saavutuksia.

”Ei ole mustien Amerikkaa, tai valkoisten Amerikkaa, tai latinojen Amerikkaa, tai aasialaisten Amerikkaa. On vain Amerikan Yhdysvallat.” Illinois’lainen osavaltiopoliitikko Barack Obama sähköisti lennokkaalla puheellaan demokraattien puoluekokouksen Bostonissa heinäkuussa 2004. Hän kiilasi kertaheitolla puolueen ykkösketjuun ja kohosi viisi vuotta myöhemmin Yhdysvaltojen historian ensimmäiseksi mustaihoiseksi presidentiksi.

Obama muistetaan loistavana puhujana, mutta hän on myös taitava kirjoittaja. Lähes 900-sivuinen muistelmajärkäle Luvattu maa on alusta loppuun laadukasta tekstiä, vaikka kuvaukset sisäpoliittisista väännöistä saattavat olla suomalaisille lukijoille turhan yksityiskohtaisia.

 

Obaman tie Valkoiseen taloon oli kaikkea muuta kuin tyypillinen. Hän on kenialaisen isän ja kansasilaisen äidin poika, joka vietti lapsuutensa Indonesiassa ja Havaijilla. Kirjassaan hän kuvaa itseironisesti vallattoman koripalloilevan nuorukaisen kehitystä totiseksi oikeustieteen opiskelijaksi ja maailmanparantajaksi.

”Jos matkustaisin ajassa taaksepäin noihin vuosiin, kehottaisin nuorempaa minääni ehkä panemaan kirjat hetkeksi syrjään, avaamaan ikkunan ja päästämään sisään vähän raitista ilmaa.”

Obama tarinoi perheestään rakkaudella ja jopa pateettisesti. Hän muistelee lämmöllä ystäviään ja avustajiaan.

Pääroolissa on kuitenkin politiikka. Obama luennoi lähihistoriasta. Hän vie lukijan Valkoisen talon kabinetteihin, virkamatkoille ja keskelle kansainvälisiä kriisejä.

 

Luvattu maa on aikamatka toisenlaiseen Amerikkaan. Obama lupasi muutosta. Hänen persoonansa synnytti Yhdysvaltoihin innostuneen ja toiveikkaan ilmapiirin, joka on kääntynyt Donald Trumpin aikana päälaelleen salaliittoteorioiden sävyttämäksi rasistiseksi ja kansallismieliseksi uhoksi.

Nuori presidentti piti roolimalleinaan Franklin D. Rooseveltin, Martin Luther Kingin, Nelson Mandelan ja Václav Havelin kaltaisia idealisteja. Hän yritti yhdistää kahtia jakautuneen kansakunnan ja uudistaa tavan, jolla Washingtonissa tehtiin politiikkaa.

Haaveet kariutuivat republikaanien täydelliseen yhteistyöhaluttomuuteen. Obama epäilee vastustuksen johtuneen siitä, että hän on musta mies, jolla on musliminimi.

George W. Bushin republikaanihallinto jätti perinnöksi maailmanlaajuisen finanssikriisin. Taantuman selättäminen edellytti kovia päätöksiä.

Obama jäi uudistuksissaan puun ja kuoren väliin. Oikeisto haukkui häntä sosialistiksi, ja vasemmisto pettyi kompromisseihin, joita hän joutui tekemään saadakseen läpi edes joitakin hankkeitaan. Hän kuvailee herkullisesti kansainvälisiä huippukokouksia ja tapaamiaan valtionjohtajia. Hän kunnioittaa Angela Merkelin analyyttisyyttä ja vertaa Vladimir Putinia takavuosien amerikkalaisiin puoluepukareihin, jotka perustivat toimintansa lahjontaan, kiristykseen ja väkivaltaan.

 

teos on noussut Yhdysvalloissa vuoden ehdottomaksi bestselleriksi. Kirjallisena suorituksena se ylittää kirkkaasti tavanomaiset presidentin muistelmat.

Obama taustoittaa päätöksiään ja selittää niitä parhain päin, kuten muistelmissa on tapana. Samalla hän pohtii itsekriittisesti epäonnistumisiaan. Hän pelkää vaikuttaneensa tahtomattaan siihen, että republikaanit luisuivat Trumpin äärioikeistolaiseksi tukipuolueeksi.

Muistelmiin on tulossa myöhemmin toinen osa, joka kuvaa vuosien 2012–2016 poliittisia taisteluja ja presidentinvaaleja, jotka päättyivät Trumpin voittoon.

Barack Obama: Luvattu maa. Suom. Kyösti Karvonen, Seppo Raudaskoski ja Ilkka Rekiaro. 879 s. Otava, 2020.

Valinnat
Elokuva

Disney panostaa nyt suoratoistoon.

Elämäkerta

Uusi elämäkerta avaa myös Amos Andersonin yksityistä puolta.

Levytärpit

3 ajankohtaista pop-albumia.

Musiikki

Arvio: Nick Caven konserttialbumi on pelkistetty rockelämys.

Elämäkerta

Arvio: Jukka Lyytinen teki Lauri Viidasta asiallisen elämäkerran.

Avainsanat
Sisältö