Jättiläinen Tolsa

Arvio: Arto Tolsa -elämäkerta herättää eloon vanhat sarjapelit ja maaottelut.

Elämäkerta 11.09.2020 06:00
JYRKI ALENIUS

Näin Arto Tolsan pelaavan kesällä 1979. Pelitapahtumista en muista paljon, mutta Tolsan hölkän kentän eteläpäädyn portaita alas muistan aina. Kun verryttely alkoi, en ollut ainoa täpötäydessä katsomossa, joka seurasi pelkästään Tolsan edesottamuksia. Kotkaan palannut tähti näytti jättiläiseltä.

Nyt yhdestä suomalaisen jalkapallon suurimmista legedoista on ilmestynyt kirja. Kimmo Muttilainen kertoo menestyksistä ja tappioista, alun nousukiidosta ja lopun alamäestä. Kirja herättää eloon vanhat sarjapelit ja maaottelut. Muttilainen on haastatellut lukuisia henkilöitä, käynyt läpi tilastot ja lehtijutut kertoakseen Tolsan peleistä, persoonasta ja tyylistä sen, mitä vuosikymmenten jälkeen on mahdollista.

Muuten mainion kirjan käytettävyyttä ja luettavuutta olisi parantanut kunnon sisällysluettelo ja vuosilukujen tiheämpi merkitseminen.

Tolsa teki läpimurtonsa Kotkan Työväen Palloilijoiden keskushyökkääjänä. Hän voitti SM-sarjan maalikuninkuuden 1964 vain 19-vuotiaana.

Vuonna 1969 Tolsa siirtyi ammattilaiseksi Belgian Beerschotiin, jossa Tolsan pelipaikka muuttui keskushyökkääjästä liberoksi. Tältä paikalta Tolsa kapteenina johdatti joukkueensa muun muassa kaksi kertaa Belgian cupin mestariksi. Hänet myös nostettiin antwerpeniläisseuran 100-vuotishistoriikin ”kaikkien aikojen joukkueen” kokoonpanoon.

Kun kesän 1979 paluuottelu alkoi, kävi pian selväksi, ettei Tolsa pelkästään näyttänyt jättiläiseltä vaan oli sellainen: vuorenvarma ja rauhallinen. Syötöt napsahtelivat tarkasti omille, kun vastustajan keskitykset lensivät useimmiten Tolsan otsaan.

Tolsa pelasi vielä muutamia vuosia KTP:n riveissä. Uran jälkeen siviilipuolesta ei ollut täyttämään jalkapallon jättämää tyhjiötä. Masennuksen ja alati runsaamman alkoholinkäytön runtelema mestari tappoi itsensä maaliskuussa 1989.

”Kuningas on kuollut”, otsikoi belgialaislehti.

 

Kimmo Muttilainen: Arto Tolsa – Yksi yhdestätoista. 438 s. VK-kustannus, 2020.

Valinnat

Covid fan tutte on terapiaa korona-ahdingon keskellä. Suomen kovin tekijäjoukko vääntää Mozartin oopperan hulvattomaksi musiikkiteatteriksi..

Elämäkerta

Fasistiksi herjattu Kauko Kare puolusti demokratiaa ja sananvapautta.

Sarjakuva

Ranskalainen Cyril Pedrosa teki koskettavan sarjakuvan sukujuurien etsimisestä.

Elokuva

Arvio: Metsäjätti on sujuva mutta turtunut elokuva.

Sarjatärpit

Uudet sarjat tarjoavat politiittista toimintaa ja hipsterielämää.

Avainsanat
Sisältö