Rakkauslaulu Kreetalle

Kaikkien toiveiden kylässä miljöö on kohdallaan.

Romaani 07.09.2018 06:00
Outi HYtönen
Anja Snellman: Kaikkien toiveiden kylä. 358 s. WSOY, 2018.
Anja Snellman: Kaikkien toiveiden kylä. 358 s. WSOY, 2018.

Osan vuodesta Kreetalla jo pitkään viettäneen Anja Snellmanin romaani alkaa runollisena ylistyslauluna Kreetan kylille ja luonnolle.

Toinen päähenkilöistä on 93-vuotias Agave, kuvitteellisen Pneuman kylän viimeinen asukas, joka elelee kotipaikassaan ”ympärillään tuttu turvallinen maailmansa, lahonneita ja ruostuneita esineitä joiden läpi oleanterit ryöppyävät, vilpoisia vuorituulia, yrttien tuoksuja, mehiläisiä, linnunmunia, magman liikahtelua, kuunvaloa”.

Arjen rutiinit sotkee hetkeksi löytönainen, pahasti ruhjoutunut matkaopas Monika, jonka Agave löytää pensaan juurelta. Miten hän on päätynyt tässä kunnossa vuorille kauas Haniasta? Selvittelystä ei tule jännitystarinaa vaan epätodennäköisen ystävyyden kuvaus.

Pneuman kylässä aika tuntuu pysähtyneen. Monikan virkoamisen jälkeen tarinakin junnaa paikallaan. Agave muistelee menneitä, Monika yrittää palautua henkisistä ja fyysisistä vammoistaan. Haparoivassa tutustumisessa kohtaavat uusi ja vanha, vieras ja paikallinen, perinne ja turismi. Teemaksi nousee massaturismin mielekkyys.

Valinnat
Sarjakuvat

3 kotimaista sarjakuvaa.

TEATTERI

Kinky Boots onnistuu näyttävästi.

ROMAANi

Jari Tervon Aamen on täpötäysi sukkelasanainen romaani, joka ei pelkää saarnata.

Tietokirja

Osa ihmisistä kannattaa siirtää kokonaan talouden ulkopuolelle.

MUSIIKKi

Jukka Virosta tuli 14-vuotiaana rumpali Pop Korni.

levytärpit

3 poimintaa levyhyllystä.

Avainsanat
Sisältö