Alkeelliseksi luultu luolamies olikin monitaituri – Neandertalinihminen jatkaa eloaan perimässämme

Arvio: Evoluutiobiologi korjaa kirjassaan nykyihmisen rinnakkaislajiin liittyviä myyttejä.
Kirjat 20.3.2016 12:30
Aikuinen neandertaliuros saattoi näyttää tältä. Nukke on esillä Smithsonian-instuutin museossa Washingtonissa Yhdysvalloissa. © Tim Evanson / Wikimedia Commons

Tuore kirja päivittää käsityksiä neandertalinihmisestä. Evoluutioon erikoistuneen biologin Juha Valsteen mukaan alkeellinen ja karvainen luolamies olikin monitaituri. Hän kommunikoi kielen avulla, teki esineitä ja työkaluja, käytti koruja, piti huolta heikommista heimolaisistaan ja hautasi kuolleensa.

Nykyihmisen kanssa elänyt rinnakkaislaji ei välttämättä edes erottuisi katukuvasta. Vanttera ruumiinrakenne, suuret silmät, vahvat kulmaharjanteet ja viisto leuka vaikuttaisivat hyvin ihmismäisiltä.

Valste kertoo, että kadonnut lajitoveri risteytyi nykyihmisen kanssa ja päinvastoin. Meidän dna:stamme keskimäärin noin kaksi prosenttia on peräisin neandertalilaisilta.

Esimerkiksi vaalea iho, vihreät silmät, pisamat ja punainen tukka ovat risteymän perua. Esi-isiemme ominaisuuksia ja tunnuspiirteitä on vastaavasti löydetty lajitoverien fossiileista.