Lapsuus ilman romantiikkaa

Arvio: Jos ”tosielämän salaisuudet” perustuvat omiin kokemuksiin, aika ei ole kullannut muistoja.

sarjakuva 07.06.2019 06:00
Harri RÖmpötti
Juliana Hyrri: Satakieli joka ei laulanut. 144 s. Suuri Kurpitsa, 2019.
Juliana Hyrri: Satakieli joka ei laulanut. 144 s. Suuri Kurpitsa, 2019.

Lapset tietävät aikuisten asioista enemmän kuin he uskovat tai haluavat uskoa. Ja harvan lapsuus on oikeasti vain suloista leikkiä. Mutta jossain vaiheessa lapsuuden pelot unohtuvat ja korvautuvat romanttisilla käsityksillä kasvusta viattomuuden vallassa.

Kukaan tuskin unohtaa ja romantisoi koko lapsuuttaan kerralla, eikä se tapahdu kaikilla samassa iässä. Alle kolmekymppinen Juliana Hyrri kuvaa lapsuutta raa’an realistisesti esikoissarjakuvakirjassaan Satakieli joka ei laulanut.

Heti ensimmäinen tarina Siniset uimahousut säväyttää tragedialla, joka sattuu ala-asteen uimahalliretkellä. Lasta kohtaava onnettomuus tuntuu vielä rankemmalta, kun se on nähty lapsen silmin. Keskeinen juonne pikkutytön silmin nähdyissä tarinoissa on railo, joka avautuu niin aikuisten kuin lasten ihanteiden ja todellisuuden välillä – ja sen salailu puolin ja toisin.

Villiruusuissa tyttö kuvittelee nukkejen seksi- ja kulutusorgioita. Hän tietää isoja asioita, mutta paljonko ymmärtää niistä?

Ehkä taitavimmin Hyrri käsittelee sopivaisuuden ja salailun kuurupiiloa kirjan pisimmässä tarinassa, melkein 40-sivuisessa Yövieraassa. Siinä aikuisen synnintunto turmelee lapsen viattomuuden. Toisen aikuisen uninen erhe lisää paineita.

Tarinoiden dramaturgia muistuttaa kauhukertomuksia, joissa kiltitkin teot johtavat vain syvemmälle kaiken hyvän tahrautumiseen. Piirrostyyli mukailee tarinoita täydellisesti. Hyrri yhdistää lapsenomaisen naivismin tahallisen kömpelöön rujouteen. Kuudesta kertomuksesta kaksi kylpee vaaleanpunaisessa, tyttömäisyyden perinteisessä tunnusvärissä.

Takakannen mukaan kirja kertoo tosielämän salaisuuksia. Melkein kaikissa on myös minäkertoja. Jos ne perustuvat Hyrrin omiin kokemuksiin, hänen lapsuutensa on ollut rankempi kuin useimpien. Tai ehkä hän vain muistaa paremmin.

Valinnat
KUVATAIDE

romaani

CoDex 1962:n ilmaisuvoima lumoaa ja koettelee.

tietokirja

Runotärpit

musiikki

Johanssonin heviveljekset löysivät isänsä klassikon.

lyhytproosaa

Sisältö