Taipuu vaan ei taitu

Sally Salmisen 1930-luvun bestseller puhuttelee #metoo-aikakauden lukijaa.

kirja 06.07.2018 06:00
niina holm
Sally Salminen: Katrina. Suom. Juha Hurme. 448 s. Teos, 2018.
Sally Salminen: Katrina. Suom. Juha Hurme. 448 s. Teos, 2018.

Sivuakaan ei hukata. Sally Salminen hahmottelee päähenkilönsä luonteen ja kohtalon heti Katrinan alkulehdillä. Viekas merimies on huijannut Katrinan vaimokseen ja vienyt Pohjanmaalta Ahvenanmaalle köyhään ja kovaan torpparin elämään. Mutta Katrina ei puutteessakaan suostu luopumaan arvokkuudestaan. Hän tyytyy ja taipuu mutta ei nöyrry.

Katrina on sinnikäs, pystyvä nainen, joka kantaa vastuun kasvavasta perheestään sekä siitä säiden piiskaamasta mökistä, joka hänelle on kodiksi osoitettu. Merimiehen vaimolta vaaditaan yksinhuoltajan lujuutta. Hän raataa siinä missä miehetkin, ja enemmän. Hän ajaa metsästä tukkeja, antaa raiskaajalleen selkään, nikkaroi arkun lapselleen. Niittää, neuloo ja synnyttää.

Mies Johan on saamaton suupaltti, jonka elämänhalu hiipuu jo nuorella iällä. Katrinan hellyys miehenroikaletta kohtaan on lähes käsittämätöntä, mutta tässä piilee Salmisen nerokkuus. Hän luo Katrinasta ja muista saaristolaisista väärentämättömiä henkilöitä rosoineen ja ansioineen. Katrina kypsyy ja kasvaa, erehtyy ja antaa periksi. Hän on ristiriitainen nainen, ja sellaisena suurenmoisen samastuttava.

Valinnat
lastenkirjat

Kolme lastenkirjaa vakavasta aiheesta.

kirja

Nigerialainen yhteiskunta on satuja armottomampi.

musiikki

Saksofonisti Kamasi Washingtonin musiikki on luksusta.

ooppera

Patarouva on oopperajuhlien uutuus.

sarjakuva

Belgialainen lehtimies seikkaili alun perin kolonialismin leimaamassa maailmassa.

levytärpit

Kolme poimintaa levyhyllystä.

Sisältö