Keuhkotautiparantola oli Alvar Aallon kansainvälinen läpimurto

Paimion säilyttämistyö sai Gettyn säätiön apurahan.

Alvar Aalto
Teksti
Timo-Erkki Heino
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valokuvassa metsän takaa kohoaa suoralinjaisen moderni sairaalarakennus. Vasta tarkemmin katsottuna huomaa etualan riukuaidat ja pärekattoiset matalat maatalot. Valkoinen parantola taivaanrannassa on kuin ilmestys toisesta maailmasta.

Vuonna 1933 valmistunut Paimion keuhkotautiparantola oli 35-vuotiaan Alvar Aallon kansainvälinen läpimurto. Arvioissa kiitettiin potilaiden huomioonottamista suunnittelussa ja tekijän arkkitehtoonista visiota.

”Pohjolassa ei ollut toista rakennusta, jonka muodon puhtautta ja näkemyksen rohkeutta olisi voinut verrata Paimion parantolaan”, kirjoitti sveitsiläinen arkkitehtuurikriitikko Sigfried Giedeon kirjassaTime, Space and Architecture.

Parantola on kokonaistaideteos, jonka Aalto suunnitteli kaiken pienimpiä yksityiskohtia myöten. Vanerista taivutettu Paimio-tuoli on edelleenkin tuotannossa – yhtä modernina tänään kuin 85 vuotta sitten.

Vuosikymmenten kuluessa sairaalaa on muutettu, kun käyttäjät ja käyttötarkoitus ovat vaihtuneet. Paimion säilyttämistyö sai syyskuussa yhdysvaltalaisen Gettyn säätiön apurahan yhdessä yhdeksän muun kansainvälisen kohteen kanssa. Joukossa oli muun muassa Sydneyn ikoninen oopperatalo.