Kautokeinon kapina avaa Sodankylässä

Kulttuuri 10.6.2008 11:54

Sodankylän elokuvajuhlat avaa huomenna keskiviikkona norjalainen suurmenestys Kautokeinon kapina. Festivaalin ulkomaalaisena päätähtenä nähdään tshekkiläinen Milos Forman.
kautokeinon kapina
Kautokeinon kapinassa yhtä pääosaa näyttelee Anni-Kristiina Juuso.

Kautokeinon kapina kertoo saamelaiskylän tapahtumista 1800-luvun puolivälin Norjassa. Norjassa elokuva on kerännyt 400 000 katsojaa. Suomessa se saa ensi-iltansa Sodankylässä. Lippuvarauksia elokuvaan on tehty ennätyksellisen paljon varsinkin saamelaisalueilla. Monet saamelaiskatsojat ovat luvanneet värittää tilaisuutta pukeutumalla kansallispukuihin.

Festivaalin ulkomaalainen päätähti Milos Forman on tehnyt pitkän uran Hollywoodissa ja saanut kaksi Oscaria. Hänet tunnetaan parhaiten elokuvistaan Vaaleaverikön rakkaus (1965), Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja Amadeus (1984).

Toinen festivaalin kuuma nimi on venäläisen elokuvan kärkinimiin lukeutuva Andrei Kontshalovski, jonka tuotantoon kuuluu esimerkiksi eurooppalaisilla elokuvajuhlilla palkintoja niittänyt House of Fools (2002). Myös Kontshalovskin näyttelijävaimo Julia Visotskaja saapuu festivaalin vieraaksi. Visotskaja on esiintynyt miehensä elokuvissa, ja häntä on kutsuttu Venäjän Grace Kellyksi.

Näyttelijöistä Sodankylään saapuu yhdysvaltalainen Seymour Cassel, joka muistetaan erityisesti John Cassavetesin näyttelijäryhmän keskeisenä hahmona. Vahvana luonnenäyttelijänä tunnetuksi tulleen Cassellin ensimmäinen elokuvarooli oli Cassavetesin Varjoissa (1959), ja Faces-elokuvan (1968) sivuroolista hän sai Oscar-ehdokkuuden. Pitkälle uralle mahtuu lähes 200 elokuvaa, joista Sodankylässä nähdään muun muassa Minnie ja Moskowitz (1971) ja Tunteiden virrat (1984).

Pöystin elokuva ensi-illassa

Suomalaisen elokuvan historiaa Sodankylässä esittelee Lasse Pöysti, joka on tehnyt pitkän uran sekä elokuvissa että teatterissa. Pöysti on ollut tunnettu elokuvatähti lähes seitsemän vuosikymmentä. Ensimmäinen rooli Suomisen Ollina sai alkunsa 1941 näyttelijän ollessa vain 14-vuotias.

Sodankylässä ensi-iltansa saa Pöystin uusin elokuva, Miika Soinin ohjaama Thomas (2008). Lisäksi festivaalilla nähdään Pöystin elokuvat Suomisen Olli rakastuu (1944), Klaani – tarina Sammakoitten suvusta (1984) ja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus (1988).

Suomalaisten tekijävieraiden listalla ovat myös ohjaajat Mari Rantasila (Risto Räppääjä), Miika Soini (Thomas) ja Jouko Aaltonen (Punk – tauti joka ei tapa) sekä näyttelijät Ria Kataja (Musta jää) ja Kari Väänänen (Joulutarina, Klaani).

Teksti Senni Laine (STT)

Lue Milos Formanin haastattelu (pdf; SK 14-15/2007)

Sodankylän elokuvajuhlat
Kautokeinon kapinan kotisivut