Kaikkea hyvää, silakka

Näin pääministeristä tuli silakan mannekiini.

Kalapöytä 22.12.2017 06:00
Liisa Tikkanen

Silakoita. © Pekka Sakki / Lehtikuva

Mikä on hienoin kaikista kuviteltavissa olevista raaka-aineista? Silakka. Vaatimattoman näköinen pikkukala on mitä monipuolisin. Näin todistaa ruotsalainen silli- ja silakkaguru Leif Mannerström, eikä hän ole uskossaan yksin.

Guru friteeraa, graavaa, grillaa, halstraa, hapattaa ja hiillostaa, keittää, paistaa, marinoi ja savustaa. Hän tekee silakasta sushia. Vierailleen hän tarjoaa aperitiivin kanssa öljy-valkosipuli-persiljakastikkeessa käyneitä fileenpuolikkaita kuten espanjalaiset tapaksiaan.

 

Silakkakokki kiertää kaukaa kalatiskin valmiit fileet, ostaa mahdollisimman tuoreet kalat kokonaisina ja perkaa ne itse. Vaivan palkka on parempi maku. Kun oikein fiiniä tehdään, silakoista vedetään pois myös nahka. Se mitä jää, kypsyy nopeasti kun päälle pirskottaa esimerkiksi balsamicoa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Valinnat
VIINI

Luostari tuottaa tyylikästä kuohuviiniä.

Gourmet

ELOKUVA

Jörn Donner ei halua märehtiä menneitä, mutta tekee vielä yhden Ingmar Bergman -dokumentin.

LEVY

The Beatles -kerhon kootut joulutervehdykset.

ROMAANi

A.W. Yrjänältä ei puutu mielikuvitusta.

ELOKUVA

95 on ylipitkä elokuva tuulipukukansasta.

Sisältö