Väkevöidyt jälkiruokaviinit port ja madeira ovat täydellisiä jouluillan meditaatioviinejä konvehtirasian ja lahjakirjan äärellä. Viinityyli keksittiin 1700-luvulla Portugalissa, kun britit eivät saaneet viinejä kestämään merirahtia. Ratkaisuna oli käymisen keskeyttäminen rypäleviinalla. Viini jää makeaksi ja noin 20-prosenttiseksi.
Portviinejä on kahta päätyyliä: hapettomasti kypsytetty ruby ja oksidatiivisesti kypsynyt tawny. Molemmat ovat sekoiteviinejä, joihin käytetään Douron laakson lajikkeita, kuten Touriga Nationalia ja Touriga Francaa.
Rubyt, varsinkin vuosikertarubyt, pitää juoda melko nopeasti avaamisen jälkeen. Tawnyt sietävät säilytystä jopa kuukausia, koska ne ovat altistuneet hapelle jo jo kypsyttämisen aikana. Portviiniä tynnyrikypsytetään parista vuodesta aina vuosikymmeniin. Mitä vanhempi viini on, sitä enemmän siinä maistuvat tammiaromit rypäleiden hedelmäisyyden sijaan.
Graham’s 10 Years Old Tawny Port (28,90 e) on meripihkanruskea makea viini, jonka tuoksussa on runsaasti kuivattuja tummia hedelmiä. Maku on runsas ja täyteläinen, ja siinä on vivahdus maitosuklaata. Tasapainoinen viini maustekakkujen tai juustojen seuraan.
Chapoutier Bila-Haut Banyuls Rimage 2015 (19,90 e/ 0,5 l) on vuosikertaportviiniä muistuttava ranskalainen jälkiruokaviini, joka valmistetaan samantyylisesti, paitsi että lajikkeena käytetään vain Grenache noir -rypälettä. Tuoksussa on tummia marjoja, kahvia ja suklaata. Makea ja tanniininen viini on marjainen, kirsikan ja tumman suklaan sävyttämä. Täsmäviini tummalle suklaalle.
Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2002 (31,90 €) on yhden vuosikerran tawny eli Colheita. Syvän ruskeassa viinissä tuoksuvat kuivatut hedelmät, kuten luumu, viikuna ja taateli. Moniulotteinen maku vyöryttää mantelia, suklaata sekä tupakkaa ja appelsiininkuorta. Pähkinöiden, suklaan tai voimakkaiden juustojen seuraan.