J. K. Rowling kirjoittaa laimeaa Harry Potter -fanifiktiota – näin toimii aito ficcari

Homoerotiikka on heteronaisten tarinoissa vahvalla sijalla.
Kulttuuri 29.8.2014 19:00

Voldemort (Ralph Fiennes) pahanteossa elokuvassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset 2. © Warner Bros. / AP / Lehtikuva

Yksi lensi yli käenpesän -elokuvassa vastenmielinen hoitajadespootti selviää hengissä, kun sympaattinen sankari kärsii epäoikeudenmukaisen, mutta armeliaan kuoleman.

Joka kerta elokuvaa katsoessani – ja kertoja on ollut monta – toivon hartaasti, että osat vaihtuisivat ja paha saisi palkkansa.

Kaikki eivät tyydy toivomaan.

 

Fanikirjoittajat kirjoittavat ihailemilleen kirjoille, sarjakuville, tv-sarjoille, elokuville tai peleille vaihtoehtoisia loppuja, täyttävät alkuperäistarinoiden aukkoja, korjaavat puutteita ja jatkavat tarinaa.

Jotkut rakentavat kokonaan uusia maailmoja, joihin sijoittavat rakastamiaan hahmoja. Yhä suositumpaa on ottaa lähtökohdaksi oikea ihminen, esimerkiksi urheilija tai muusikko.

Fanifiktion arvioidaan yleisesti saaneen alkunsa Yhdysvalloissa 1960- ja 1970-luvuilla. Silloin Star Trek -sarjan faniyhteisön jäsenet alkoivat kirjoittaa tarinoita, joita jaettiin harrastajien kesken kädestä käteen tai postitse omakustannelehdissä, fanzineissa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu