Pimeyden ytimeen

Mindhunter on hyytävä, kiehtova ja osittain totta.

SARJA 16.03.2018 06:00
Leena Virtanen

FBI-tutkijat (Holt McCallany, Jonathan Groff) haastattelevat. © PATRICK HARBRON / NETFLIX

Rikossarjojen rikossarjojen suurkuluttajat saattavat elää siinä uskossa, että sarjamurhaajat ovat käsikirjoittajien keksintöä. Nerokas Mindhunter muistuttaa, että he eivät valitettavasti ole fantasiahahmoja.

Netflix-sarja palaa 1970-luvun lopulle, jolloin pari FBI:n tutkijaa kiinnostui sarjamurhaajien psyykestä. Alussa nimitystä ei vielä edes ollut. Sarjassa on kohtaus, jossa tutkijat tapailevat vasta keksimäänsä sanaa, serial killer.

Tutkijoilla on esikuvat todellisuudessa. Sarjassa agenttien nimet ovat Holden Ford ja Bill Tench. Heidän työtään tulee ohjaamaan psykologian professori Wendy Carr. Eletään vuosia, jolloin psykologisesta profiloinnista oli vasta tulossa poliisitutkinnan työkalu. 1990-luvulla profiloijat ilmaantuivat myös trillerien suosikkihahmoiksi.

Mindhunteria katsoessa on tärkeää tietää, että kaikki Fordin ja Tenchin tekemät vankilahaastattelut perustuvat aitoihin nauhoihin. Kohtaamiset ovat puhdasta kauhua, mutta siloisen ja asiallisen pinnan suojissa. Miehet ovat syyllistyneet pöyristyttäviin murhiin, ja tekojen raakuuteen nähden he käyttäytyvät suorastaan normaalisti. He juttelevat auliisti FBI:n miehille. Kukaan ei ole aiemmin osoittanut tämänkaltaista kiinnostusta heidän tekoihinsa.

Fordilla on iloisen terve seksielämä uuden, fiksun tyttöystävänsä rinnalla. Keski-ikäinen Tench puolestaan kantaa syvää huolta autistisesta adoptiopojastaan. Wendy salaa naissuhteensa.

Yksityiselämä nivoutuu kiinteästi työhön, varsinkin huikeissa loppujaksoissa, joissa Ford hukkuu hybrikseensä ja ajautuu pimeyden ytimeen.

Sarjalla on luonnollisesti huipputekijät. Käsikirjoittaja on teatterissa meriittinsä hankkinut britti Joe Penhall. Pääohjaaja David Fincherin (Fight Club, Zodiac, House of Cards) näkemyksen tunnistaa omalaatuisesta, kätketystä huumorista ja puristisesta ajankuvasta.

Mindhunter on myös roolittamisen taidetta. Fordiksi on keksitty tinttimäisen reipas Jonathan Groff ja vastapariksi Tenchin rooliin siilitukkainen perustyyppi Holt McCallany. Todellinen löytö on kookas Cameron Britten, joka tulkitsee unohtumattomasti naistentappaja Edmund Kemperiä. Tärkeissä naisrooleissakin on juuri oikeat valinnat: Anna Torv Wendy Carrina sekä Hannah Gross Holden Fordin tyttöystävänä.

 

Mindhunter Netflixissä.

Valinnat
Romaani

Laulajista, soittajista ja rakastamisesta.

ROMAANi

Ellen keskittyy Firenzeen.

TIETOKIRJA

Helsingin Sanomain toimituksesta nousi vastavoima Erkkojen patruunavallalle.

ELOKUVA

Greta Gerwig ohjasi terävän kasvutarinan.

MUOTOILUTÄRPIT

Sisältö