Tuoreeltaan

gourmet
Teksti
Liisa Tikkanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
© 123rf

Valinnanvapauksia

Kuppi kahvia, kiitos.

”Latte, cappuccino, espresso, tuplaespresso vai americano?”

Ihan tavallinen.

”Pieni, keskikokoinen vai suuri?”

Pieni.

”Makusiirapilla vai ilman, caramel vai vanilja?”

Ilman. Jätä maitovara.

”Täys- vai kevyt, laktoositon vai soija- tai kauramaito?”

Ihan sama.

”Täällä vai takeaway?”

Täällä.

”Kortilla vai käteisellä?”

 

Makupaloja menneestä

Kokeneet kulinaristit Kari Martiala ja Helena Lylyharju ovat toimittaneet juhlateoksen Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia (Gummerus, 2017). Keskiajan kansainvälisestä Turusta ponnistetaan, gastronomian tulevaisuuden hahmotteluun päädytään. Ravintolaelämän, huippukokkien ja aikansa merkkihenkilöiden vaikutusta syömäkulttuuriin korostetaan. Suuri osa kirjan sanomasta on tuttua aiemmista yhteyksistä. Suomi 100 päättyy nyt mutta syöminen onneksi ei.

 

© FAZER / LK

Tulevaisuus jo ovella

Maapallo kaipaa kipeästi uusia proteiininlähteitä. Nyhtökaura opetti lihansyöjälle kasvisproteiinit. Vielä uudempi megatrendi on hyönteisruoka. Tästä syksystä ötököitä on saanut kasvattaa ja myydä elintarvikkeiksi myös Suomessa. Pioneeriksi ehti Fazer. Sen rouheiseen sekaleipään on jauhettu siemeniä ja 70 kotiheinäsirkkaa, aluksi hollantilaisia. Mausta tai rakenteesta ei huomaisi ellei tietäisi. Mutta sydämellisesti tervetuloa, uudet proteiinikokeilut ja jopa sirkkasuklaan kaltaiset ylilyönnit. Aika tasii teidät kaikki.