Hulluuden historia voitti Kanava-tietokirjapalkinnon

Petteri Pietikäisen ”vavisuttava ja lämmin” Hulluuden historia (Gaudeamus) sai vuoden parhaalle tietokirjalle myönnettävän 10 000 euron Kanava-palkinnon.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön perustama Kanava-palkinto jaettiin tänään Helsingin kirjamessuilla. Voittajan valitsi palkintoraadin puheenjohtaja, Kanavan päätoimittaja Ville Pernaa.

Hulluuden historia on vavisuttava teos. Se avaa aivan uudenlaisen näkymän hulluuteen yhteiskunnassa ja sen hoitoyrityksiin eri aikoina. Teos osoittaa, kuinka sekä mielisairauksissa että niiden hoidossa kullakin ajalla on ollut omat muoti-ilmiönsä”, Pernaa perusteli valintaansa.

Hulluuden historia kertoo. kuinka hulluus on nyt ja aina osa ihmisyyttä. Selviää, että joitakin hoitoyrityksiä olisi ollut syytä kutsua pikemminkin kidutukseksi kuin sairaanhoidoksi.”

”Ansiokasta on, että Pietikäinen kirjoittaa vaikeasta aiheesta yleistajuisella, laajalle yleisölle suunnatulla ja lämpimän inhimillisellä otteella”, Pernaa sanoo.

Aate- ja oppihistorian professori Petteri Pietikäinen on tutkinut hulluutta noin 20 vuoden ajan.

”Tämä kirja heijastaa eteemme hulluuden vaihtuvat kasvot aina antiikista tähän päivään saakka”, Pietikäinen kertoo.

”Teos osoittaa miten hulluutta on selitetty ja hoidettu eri aikoina, ja miten hulluus medikalisoitiin eli kuinka siitä tehtiin mielisairaus. Silti tanssi poikkeavuuden ja normaaliuden välisellä kiikkerällä nuoralla on ikuista.”

Petteri Pietikäinen (s. 1964) on aate- ja oppihistorian professori Oulun yliopistossa. Hän on tutkinut aihepiiriä pitkään ja julkaissut teoksia muun muassa C. G. Jungista, psykologisesta utopia-ajattelusta sekä ”hermostuneisuuden aikakaudesta” Ruotsissa.

Kanava-palkinto jaettiin viime vuonna ensimmäisen kerran, ja palkinto annettiin Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut -teokselle. Se sai myöhemmin syksyllä myös Tieto-Finlandian.

Kanavaa ja Suomen Kuvalehteä kustantaa Otavamedia.