Gourmet: Oi Peruna!

Kulttuuri 5.6.2011 07:00
Peruna Kuva Sanna Heikintalo / Lehtikuva.

Suomalaisen loma alkaa juhannuksesta, samoin alkaa hellekausi tänäkin vuonna, lupaa itseoppinut sääguru. Perinteisen juhannuksen viettoon tarvitaan sauna, kokko ja mökkiranta. Riitelevät kälyt ja serkut. Satojen kilometrien köröttely toisten yhtä kiireisten kanssa, tosin ilmastoiduissa kulkupeleissä.

Mutta kaupungit eivät enää autioidu täysin, ja mökeille on saatu nopeat nettiyhteydet ja kaikki mahdolliset mukavuudet.
Silti jokseenkin joka niemessä ja notkossa herkutellaan kotimaisilla uusilla perunoilla.

Sellaisenaan ja salaatteina

Kesän ensimmäinen herkku ansaitsee arvoisensa käsittelyn. Perunat rapsutetaan tai harjataan puhtaiksi, pannaan kiehuvaan veteen mutta ei keitetä ylikypsiksi. Kattila siis ajoissa liedeltä, vesi pois ja pottujen päälle muutama arkki talouspaperia kosteutta imemään.

Lisäksi tarvitaan vähän voita, suolaa ja tilliä, ehkä silliäkin. Keitetyistä perunoista tulee helposti myös raikkaita marinoituja salaatteja hiukopalaksi tai höystöksi erilaisille kala-, kana-, liha- ja makkararuoille, varsinkin grillatuille.

Makua antavat öljykastikkeeseen sekoitetut tilli, ruohosipuli ja muut huumaavasti tuoksuvat kesäyrtit: kirpeä punasipuli, raikas sitruuna ja makea sinappi, suolainen kapris. Kermaisen majoneesimainen kastike syntyy nopeasti. Vatkataan kulhossa pari keltuaista, tilkka sitruunamehua, dijoninsinappia ja tuoretta rakuunaa. Lisätään sekaan vähän öljyä tipoittain ja jatketaan vatkaamista, kunnes kastike on tasaista. Valutetaan kypsille kylmille perunoille ja herkutellaan esimerkiksi paistetun lohen kanssa.

Kun kesä etenee, tekee jo mieli lämmintä perunasalaattia Provençen tapaan. Uunipellille levitetään keitettyjä perunoita, punasipulin renkaita, aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja ja kapriksia, kieräytetään sekaan öljyä ja sitruunaa ja paistetaan kypsäksi.

Ja nyt juhlitaan

Turun Neitsytperunafestivaali 18.-19.6. kuuluu luontevasti kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin, sillä peruna on varsinaissuomalaista lähiruokaa tuoreimmillaan. Ideoinnista ja järjestelyistä vastaa toimelias ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry.

Festivaalia vietetään viikkoa ennen juhannusta, mutta kulttuurikasvatus on jo käynnissä.

Panimoravintolan pihan ansarissa, kasvihuoneessa, kypsyy varhaista Siikliä, jotta kaupunkilainenkin pääsee näkemään, mistä ruoka tulee.

Festivaalin ajaksi Varvintorille museolaiva Sigynin viereen pystytetään herkkuteltta, jossa keittiömestarit kokkaavat peruna- ja kalavoittoisia ruokia.

Parhaat perunanviljelijät palkitaan, ja asiaan kuuluu myös puheita, torvisoittoa, lastenohjelmaa sekä perunatanssit. Niissä lattiaa liukastaa perinteiseen tapaan perunajauho.

Viikkoa ennen Turun tapahtumaa varhaislajikkeet Siikli ja Timo tähdittävät myös Helsingin ravintolamaailmaa, kun König aloittaa kevään parsaviikkojensa jatkoksi perunaviikot.