Gourmet: Helle kypsyttää tomaatin makeimmilleen

Kulttuuri 7.8.2010 15:00
Tomaattia Terveellistä tomaatti on jopa ketsuppina. Kuva Lehtikuva.

Elokuussa myös kaupunkilainen tekee tuttavuutta ”oikeiden” tomaattien kanssa, niiden isojen muhkuraisten ja epämuotoisten, jotka saisivat direktiiviviranomaiset itkun partaalle. Niitä löytää toreilta ja kauppahalleista, harvemmin markettien vihannesosastoilta.

Kaupan tiskiä hallitsevat ympäri vuoden samat, tehotuotetut toistensa kloonit, kuten kananmunankokoiset luumutomaatit, joita elintarviketeollisuuskin suosii. Siellä kohtaavat joskus makoisat ja hintavat terttu- ja pihvitomaatit, mutta yhä enemmän on erilaisia kirsikka-, miniluumu- ja pisaratomaattirasioita.

Kaupan pitkä kuljetuslogistiikka vaatii, että tomaatit poimitaan raakoina ja happamina. Vetisinä ja happamina ne pysyvätkin – paitsi kotimaiset kesätomaatit, jotka ovat myös ekologisesti edullisia.

Kasvihuone vai lentokone?

Jos haluamme tomaatteja kautta vuoden, joudumme valitsemaan huonoista vaihtoehdoista – joko ihmisen tai ympäristön näkökulmasta.

Kasvihuoneessa kasvatetut suomalaiset luomut ovat huono valinta ilmaston kannalta, koska niiden vaatima lämmitys ja valaistus vievät runsaasti energiaa ja sato on pienempi kuin tavallisella tomaatilla. Mutta eipä käytetä halpatyövoimaa, joten kilohinta on korkea.

Espanjalaisia tomaatteja rasittavat runsaat lannoitteet ja torjunta-aineet sekä Afrikan maista tulleiden vuokratyöläisten kurjat olot. Toisaalta lentotomaatin hiilijalanjälki kiloa kohti on kotimaista tomaattia vähäisempi, samoin hinta.

Suomen suosituin vihannes

Tomaattilajikkeita on satoja, värejäkin kymmeniä: punaisen ja keltaisen lisäksi pinkkejä, valkoisia, violetteja ja jopa ruskeanmustia, jotka tosin ovat punaisia sisältä. Tomaatti on samaa heimoa kuin peruna ja munakoiso, se kulkeutui 1500-luvulla Espanjaan Kolumbuksen toisen löytöretken tuliaisena.

Suomessa tomaattia on viljelty vasta alun toistasataa vuotta. Yksi ensimmäisiä nimekkäitä kasvattajia oli tuusulalainen taidemaalari Pekka Halonen, joka palkittiin Halosenniemen tomaateistaan Kaivohuoneella järjestetyssä puutarhanäyttelyssä. Halonen säilöi pihansa antimia myös maalauksiinsa.

Nykyisin tomaatti on Suomen suosituin vihannes. Kuutisenkymmentä prosenttia tuottaa Närpiö, joka syystäkin viettää heinäkuussa tomaattikarnevaaleja.

Hyväksi sydämelle

Tomaatin sisältämä antioksidantti, sydämelle ystävällinen lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä ruoista sekä tomaattimurskasta, paseeratusta tomaatista ja jopa ketsupista.

Loppukesän makeat tomaatit ovat parhaita sellaisenaan haukattuina ja salaateissa, jotka eivät talvella koskaan maistu samalta. Viipaloi, ripottele päälle vähän sormisuolaa, oliiviöljyä ja sitruunaa tai balsamiviinietikkaa.

Tomaatti viihtyy parhaiten samalla lautasella valko- ja punasipulin, oliivien ja erilaisten juustojen kuten vuohenjuuston, halloumin tai mozzarellan kanssa. Tuoreista yrteistä käy melkein mikä tahansa, parhaiten ehkä basilika, lehtipersilja ja timjami.

Täytetyt uunitomaatit

– 1-2 tomaattia ruokailijaa kohti
– iso valkosipulin kynsi pienenä silppuna
– kivettömiä oliiveja
– basilikaa, persiljaa tms. yrttejä
– valkopippuria
– tilkka oliiviöljyä
– juustoa

Leikkaa tomaatit kahtia ja purista puolikkaista pois mahdollinen liika neste.

Asettele puolikkaat uunivuokaan, pippuroi kevyesti ja täytä kukin muutamalla oliivilla, valkosipulilla ja runsaalla yrttisilpulla.

Ripsi päälle öljyä ja työnnä vuoka vähäksi aikaa kuumaan uuniin. Vähennä lämpöä, lisää tomaateille juustoviipaleet ja hauduta kypsäksi kaikessa rauhassa.

Nämä tomaatit ovat alkupaloja tai ruoan lisäkkeitä, ja ohjetta voi varioida loputtomiin. Ruokaisempaa tulee, jos täytteeseen käyttää esimerkiksi tähteeksi jäänyttä kanaa.