Itäviinit ilahduttavat

Uudet tuottajat ovat elvyttäneet satoja harvinaisia alkuperäislajikkeita.

Viini 19.10.2018 06:00
Jari F. Lampén

Entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan alueella on tuotettu viiniä tuhansia vuosia. Suunnitelmatalousvuosina siellä keskityttiin enemmän määrään kuin laatuun, mutta peruselementit ilmasto ja maaperä eivät muuttuneet onneksi miksikään. Neuvostoliiton hajoamisesta alkanut yksityistäminen on tuonut laatuajattelun takaisin.

Itä-Euroopassa on satoja harvinaisia alkuperäislajikkeita, joita tuottajat ovat nyt elvyttäneet. Unkarissa vanhat tokajiin käytetyt lajikkeet, kuten Furmint ja Hársleveu, ovat saaneet uuden elämän kuivina versioina.

Georgiassa taas viiniä tehdään yhä muinaisella kvevri-menetelmällä, maahan kaivetuissa munanmuotoisissa saviruukuissa. Länsimarkkinoille kvevri-viinejä tehdään nykyään vähemmän tanniinisiksi, ainoastaan osa viinistä muhii kuukausia rypäleiden rankojen ja kuorten päällä, kun ennen koko erä kypsyi näin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Valinnat
elokuva

A Star is Born on lajissaan virheetön.

Teatteri

Billy Elliot on Tampereen Työväen Teatterin suursatsaus.

levytärpit

Sienet

Paras sienipaikka voi löytyä omasta keittiöstä.

Gourmet

Eettisyys ja tuoreet ideat tekevät riistasta jälleen kiinnostavan.

tietokirjat

Sisältö