EU-tuomioistuimelta yllättävä päätös linkittämisestä – ”hyvin merkittävä Amppareille”

Ratkaisu on ensimmäinen, joka koskee linkittämisen tekijänoikeuden arviointia.
Kulttuuri 27.3.2014 16:00

Ampparit-sivuston selailua älypuhelimessa. © Markku Ulander / Lehtikuva

Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksen mukaan linkittäminen on sallittua internetissä ilman oikeudenhaltijoiden lupaa, mikäli teos on ollut samalle potentiaaliselle käyttäjäjoukolle vapaasti saatavilla aikaisemmin.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n apulaisjohtaja Jaana Pihkala sanoo, että päätöksen vaikutusta käytäntöön ja tuleviin ratkaisuihin on mahdoton ennakoida tässä vaiheessa.

”Arvelen, että yksi suurimmista ongelmista syntyy tuosta uudesta ja siksi yllättävästä ’uuden yleisön’ vaatimuksesta – tällaista määritelmää ei löydy tekijänoikeutta koskevista kansainvälisistä sopimuksista tai direktiiveistä.”

Helmikuussa tehdyssä päätöksessä otetaan myös ensimmäistä kertaa juridisesti kantaa linkitykseen liittyvään tekijänoikeuteen. Suomen Kuvalehti käsitteli asiaa verkon tekijänoikeutta koskevassa jutussa tammikuussa.

”Kyse on ensimmäisestä EU-tuomioistuimen ratkaisusta, joka suoranaisesti koskee linkittämisen tekijänoikeuden arviointia”, vahvistaa professori Taina Pihlajarinne Helsingin yliopistosta.

EU-tuomiostuimen päätös koski ruotsalaisten lehtimiesten kannetta, jonka mukaan uutislinkkejä muilta internetsivustoilta keräävä Retriever Sverige on hyödyntänyt heidän artikkeleitaan ilman lupaa.

Linkittäminen on tuomioistuimen päätöksen mukaan teoksen välittämistä yleisölle, mutta tässä tapauksessa, koska artikkelit olivat jo olleet kaikkien luettavina Göteborgs-Postenin internetsivuilla, teoksia ei välitetty uudelle yleisölle.

Suomessa ruotsalaissivuston tapaan uutisaggregointia eli uutisten keräilyä suuremmiksi kokoelmiksi ja niiden linkittämistä edelleen automaattisesti tekee esimerkiksi ampparit.com.

”Ratkaisussa puhutaan vain klikattavista linkeistä eli linkeistä, joiden avaaminen edellyttää käyttäjän reagointia. Tällaisia linkkejä käyttää juuri ampparit, jonka kannalta ratkaisu on siten hyvinkin merkittävä”, immateraalioikeutta tutkiva Taina Pihlajarinne arvioi.

 

Ampparit.com ja Suomen Kuvalehti kuuluvat samaan Otava-konserniin.