Viinaa ja hulluja näkyjä majakkasaarella – The Lighthouse on äkkiväärä festivaalihitti, joka tarvisee sopivasti hysteerisen yleisön

Arvio: The Lighthouse on pieni makaaberi hulluttelu, joka ei ehkä kestä kahden tunnin kestoaan, kirjoittaa Kalle Kinnunen.
Elokuva 12.11.2019 20:45
Kalle Kinnunen
Robert Pattinson ja Willem Dafoe elokuvassa The Lighthouse.
Robert Pattinson ja Willem Dafoe elokuvassa The Lighthouse. © A24

Kahden näyttelijän ja yhden merenneitohahmon elokuvan The Lighthousen ympärille kasvoi ilmiö.

Kiehunta alkoi toukokuussa­ Cannesin elokuvajuhlilla, jossa sana elokuvan hulvattomuudesta kiiri, eivätkä läheskään kaikki halukkaat mahtuneet näytöksiin. Monet kriitikot nostivat sen Cannesin parhaiden joukkoon.

Syyskuussa Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla The Lighthouse oli ensimmäinen elokuva, joka myi suurimman teatterin, Bio Rexin liput loppuun.

Nyt se saapuu Suomen levitykseen. Ilmiön takana on pieni makaaberi hulluttelu, joka ei ehkä kestä kahden tunnin kestoaan ilman täyttä elokuvateatteria ja hysteriaa, jonka otollinen yleisö yhdessä saliin luo.

Tapahtumat sijoittuvat majakkaluodolle joskus 1800-luvulla, jolloin taikausko ja kirousten pelko kuuluivat merielämään. Willem Dafoe ja Robert Pattinson esittävät majakanvartijoita, joista vanhempi nälvii tulokasta. Kitkassa on koominen vire.