Tyhjien unelmien tie

Merkkiteos amerikkalaisesta köyhyydestä.

ELOKUVA 02.02.2018 06:00
Kalle Kinnunen
Brooklynn Prince ja Brie Vinaite tyttärenä ja äitinä.
Brooklynn Prince ja Brie Vinaite tyttärenä ja äitinä. © MARC SCHMIDT

Floridalainen miljoonakaupunki Orlando tunnetaan urheilujoukkueistaan ja messutapahtumistaan. Sillä on myös symbolinen merkitys, joka liittyy turismiin ja viihdeikoneihin. Yli sadan neliökilometrin matkailukeskus Disney World on Amerikan loisteliain satumaa, jonka huvipuistojen liput maksavat toista sataa dollaria.

Sean Bakerin The Florida Project kertoo ihmisistä, jotka asuvat fantasian naapurissa. Aiheena on nuori elämä, kehyksenä amerikkalainen köyhyys ja tyylilajina energinen neorealismi vailla pahoittelua ja synkistelyä. Baker rakastaa ihmisiä ja näkee kaikkialla toivoa. Se ei vähennä pohjavireen melankoliaa.

Näyttelijöistä tunnetuin on Willem Dafoe, joka sai motellinomistajan roolistaan sivuosan Oscar-ehdokkuuden. Varsinaiset päähenkilöt ovat äiti ja tytär, Brie Vinaiten näyttelemä päihteisiinmenevä Halley ja kuusivuotias Moonee, jota esittää Brooklynn Prince. Elokuva tarkkailee elämänpiiriä motellissa, joka on liian halpa ja likainen niille, joilla on varaa huvipuistoihin ja golf-kenttiin. Halley ja Moonee vedättävät turisteja yhdessä ja erikseen. Lapsi ei näe, että äiti myös myy itseään.

Valinnat
MUSIIKKi

Emma-gaala palkitsee menestyjät.

ROMAANi

Anni Kytömäki onnistui toistamiseen.

ooppera

Madama Butterflyn nyyhkytarina tekee hyvää.

ELOKUVA

Steven Spielberg teki sujuvan lehtimieselokuvan.

LEVYTÄRPIT

Folkpop-duo ammentaa sydänsuruistaan, Kristiina Vaara kirjallisuudesta.

Avainsanat
Sisältö