Rikollisen nokkelaa

Taitava jännityskomedia kasvaa ajankohtaiseksi.

Elokuva 29.11.2019 06:00
Kalle Kinnunen
Daniel Craig, LaKeith Stanfield ja Noah Segan ovat mysteerimiehiä.
Daniel Craig, LaKeith Stanfield ja Noah Segan ovat mysteerimiehiä. © CLAIRE FOLGER

Äveriäs dekkarikirjailija löydetään kuolleena. Ennen kuin tapaus julistetaan itsemurhaksi, poliisit antavat nerokkaan yksityisetsivän Benoit Blancin (Daniel Craig) kuulustella vainajan sukulaisia. Alibit vaikuttavat vedenpitäviltä.

Veitset esiin alkaa kartanojännärinä Agatha Christien hengessä. Sävy säilyy arvokkaana, mutta säröistä tulee esiin itsetietoista huumoria. Tapahtumien todellinen kulku paljastuu varhain. Mestarietsivä voi olla neuvokas sankari, mutta hän ei ole se päähenkilö, johon on tarkoitus samastua.

Mikään ei ole Rian Johnsonin kirjoittamassa ja ohjaamassa murhamysteerissä aivan sitä miltä näyttää, ei lajityyppikään. Rikoksen selvittelyn sijaan juonta kuljettaa taitava peli yleisön sympatioilla ja odotuksilla. Jännitys perustuu etenkin katsojan toiveeseen, voisiko totuus pysyä piilossa Blancilta ja vainajan suvulta.

Arvaamattomuutensa on siinäkin, viekö Johnson koko jutun parodian puolelle. Ei vie, vaikka iskee silmää esimerkiksi viittaamalla Thomas Pynchonin postmoderniin kirjallisuuteen. Käänteet kiihtyvät poskettomiksi, ja samalla tunteelliset panokset kasvavat. Näin itsevarmasti ohjattua viihde-elokuvaa on ihana katsoa.

 

Näyttelijäensemble on nimekäs. Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Toni Collette, Don Johnson ja supersankarileffojen Chris Evans saavat esittää toinen toistaan viheliäisempiä oman edun tavoittelijoita. Rooli omahyväisten perijöiden kaltoinkohtelemana ecuadorilaisena palvelijana lienee Blade Runner 2049:ssa nähdyn kuubalaisen Ana de Armasin läpimurto Hollywood-tähteyteen. Craigin esittämä mestarietsivä on hahmoista mieleenpainuvin: on helppo kuvitella, että Blanc palaa jatko-osassa, jos tästä elokuvasta tulee menestys.

Yksi taitavimmista tempuista on se, miten Veitset esiin kasvaa klassisesta kuka sen teki -asetelmastaan erittäin ajankohtaisella tavalla yhteiskunnalliseksi elokuvaksi. Havainnot amerikkalaisuuden kriisistä eivät jää äärioikeistoa piikitteleviin vitseihin ja kaiken aikaa älypuhelimellaan nettitrollaavan uusnatsinuorukaisen hahmoon, vaikka nekin ovat varsin hauskoja.

Johnson sai inspiraatiota somehyökkäyksistä, joiden kohteeksi hän joutui edellisen elokuvansa Star Wars: The Last Jedi ärsytettyä oikeistokonservatiivisia Tähtien sota -faneja. Häiriköinnistä voi seurata hyvääkin.

Rian Johnson: Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä. Elokuvateattereissa. ★★★★

Veitset esiin -elokuvan traileri.

Valinnat
romaani

Anna-Kaari Hakkaraisen romaanissa rakkaus alkaa Turun biologisessa museossa.

romaani

Iltavahtimestarin kierrokset näyttää pääkaupungin uudessa sävyssä.

runokokoelma

Jouni Inkalan häpeämättömän elämänmyönteinen runoteos on vuoden kauneimpia kirjoja, eikä vain esineenä.

lasten- ja nuortenkirjat

Anne Frank on sarjakuva­versiossa tyttö, jonka sisko oli aina mallikkaampi.

musiikki

Matti Niveksen pyörittämä We Jazz on festivaali, levymerkki, dj-kollektiivi, lehti ja levykauppa.

näyttelytärpit

Jaakko Niemelän Nostalgia-installaatio liikkuu samoilla alueilla kuin hänen isänsä valtamerilaivat.

Sisältö