Neurooseja talviyössä

Täydellinen joulu -elokuva on taitavasti roolitettu.

Elokuva 24.10.2019 18:30
Kalle Kinnunen
Pirkko Mannola kuuluu draamakomedian tähtiin.
Pirkko Mannola kuuluu draamakomedian tähtiin. © Anni Suikkanen / Bronson club

Tasan 20 vuotta sitten valmistunut Joulupukki vieraissa oli jättihitti kotimaassaan Ruotsissa. Kjell Sundvallin tragikomediassa joukko lapsiperheitä viettää joulua saman katon alla. Yhteinen ja sotkuinen ihmissuhdehistoria takaa draaman: juhlan emäntä on seurustellut kaikkien miesvieraiden kanssa ja yhteisiä lapsiakin on. Tutunoloiset ihmiset sotkevat asioitaan, koska eivät osaa kommunikoida.

Täydellinen joulu on suomalainen tulkinta aiheesta. Monika Rolfnerin käsikirjoituksen sovitti Kris Gummerus. Uusperhejoulu omakotitalossa pääkaupunkiseudulla menee vanhojen valheiden ja uudempien pettämisten selvittelyyn.

Kyseessä on Jesse Fryckmanin tuottama pohjoismaisen menestyskomedian uusintaversio, kuten Luokkakokoukset sekä viime vuoden Swingers, jonka tapaan tuotantoon on menty niin nopeasti, ettei säätiön tukia jääty odottelemaan.

Taru Mäkelän ohjaama Täydellinen joulu kulkee hyvin. Se on aikuisille tehty, eli vaikka kaksimielisyyksiä ja seksihuumoria riittää, se ei ole Luokkakokous-tyyppistä sikailua tai vaivaannuttavaa pelleilyä.

Roolitus on onnistunut. Antti Luusuaniemi tekee ehkä parhaan elokuvaroolinsa Jannena, joka joutuu kohtaamaan vaimonsa (Elena Leeve) exät ja omat neuroosinsa. Kyse on nimenomaan miehistä: Mikko Leppilampi, Iikka Forss, Aku Hirviniemi ja Kari Ketonen esittävät vähän höhliä äijiä, joiden teot kuljettavat hauskaa tarinaa.

Täydellinen joulu on leimallisesti kaupallinen tuote: siinä maistuu konsepti. Kustakin vaiheesta siirrytään seuraavaan kuin käsikirjoituksen käskystä, eikä tarina hengitä hahmojen kaarten huipennuksia pidemmälle. Turvallisuuden nimissä Hirviniemen hahmon avoin rasismikin on vain sopivan tyhmää. Kukaan ei voi pahoittaa mieltään.

Taru Mäkelä: Täydellinen joulu. Elokuvateattereissa. ★★★

Valinnat
romaani

Koirapuisto luottaa liikaa aiheensa tärkeyteen.

elämäkerta

Tuottaja Markus Selinin tarina kytkee yleisömenestykset eloisaan kulttuurihistoriaan.

tietokirja

Kun yö saapuu Venezuelaan on järkyttävä kuvaus vastuuttomasta politiikasta.

lasten ja nuorten kirjat

Kadonneiden revontulten arvoitus tarjoaa Lapin taikaa kiehtovalla sekatekniikalla.

Sirkus

Aino Venna ja Ilona Jäntti täydentävät toisiaan.

televisio

Paras vuosi ikinä -sarja on Tuffi Filmsin uusi aluevaltaus.

Avainsanat
Sisältö