Tähtien sota muutti miljoonien elämän – ja elokuvateollisuuden

Aikuisille lelujen keräily on kuin oma tieteenlajinsa. Harvinaisimmista Tähtien sota -figuureista on maksettu 20 000 euroa.
Elokuva 17.7.2015 05:00
Tähtien sota merkitsee Tipa Tuomiselle (vas.), Tia Nissilälle ja Petri Hiltuselle paljon, mutta erilaisia asioita. Kun klikkaat kuvan oikean ylänurkan nuolia, näet kuvan kokonaan. © Marjo Tynkkynen

Huonolta näytti. Odotukset olivat niin matalalla, että vain 40 elokuvateatteria koko Yhdysvalloissa otti elokuvan esitettäväkseen.

Niitäkin elokuvastudion piti kiristää: jos ette näytä Tähtien sotaa, ette saa lähikuukausien oletettuja hittileffoja. Tähtien sota vaikutti lapselliselta, eikä siinä ollut suosikkinäyttelijöitä. Kukaan ei olisi uskonut, että muutaman viikon kuluttua se nousisi vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi. Elokuvayhtiö 20th Century Foxin osakkeiden arvo kaksinkertaistui.

Siitä on tasan 38 vuotta. Nyt on jo mennyt rikki 30 miljardin euron raja. Sen verran elokuvasarja, englanniksi Star Wars, on tuottanut leffalippuina, videoina, peleinä, leluina ja muina oheistuotteina.