Suomen ylistäjä Michael Moore tyrmää Donald Trumpin: ”Nauttikaa viihteestä”

Dokumentaristi teki ylistyslaulun Euroopalle ja Suomen peruskoululle. Katso ote elokuvasta.
Elokuva 15.4.2016 11:00
Michael Moore muistetaan elokuvista Bowling for Columbine ja Fahrenheit 9/11 . © D Dipasupil / Filmmagic / Getty Images

Suomen peruskoulujärjestelmä on maailman paras. Läksyjä ei ole. Opettajat vaalivat lasten henkistä hyvinvointia. Kaikki ovat onnellisia.

Näin auvoisen kuvan antaa Michael Mooren uusi elokuva Where to Invade Next. Dokumentaristi kiertää Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa, tutustuu julkisen sektorin toimintaan ja ammattiyhdistysliikkeen saavutuksiin. Suomessa Moore kävi toukokuussa 2015.

Video: Suomi-kohtaus elokuvasta Where to Invade Next.

 

Dokumentti on hauska, kuten Moorelta odottaakin. Eurooppalaisesta näkökulmasta on myös selvää, että kirsikat poimitaan kakusta. Norjan rikosseuraamusjärjestelmä vaikuttaa niin kivalta, ettei maassa taida edes olla vaarallisia vankeja. Italialaisten lomia liioitellaan lähes valheeseen asti.

”Jos suomalainen tulisi Yhdysvaltoihin tekemään elokuvaa ihmeellisestä Piilaaksosta, hän tuskin käsittelisi samassa dokumentissa kouluampumisia”, Moore perustelee.

Elokuvantekijä on tietoinen siitä, että hän esittelee enemmän idealismia kuin käytäntöä. Tarkoitus on näyttää, miten asiat voitaisiin tehdä Yhdysvalloissa toisin.

”Olen amerikkalainen. Välitän eniten Amerikasta ja sen ongelmista”, hän toteaa.

Terävä ja sarkastinen huumorintaju on ennallaan. Piikit on suunnattu yksinomaan Yhdysvaltoihin. Kun Moore haastattelee elokuvassa silloista demariopetusministeri Krista Kiurua, hän on oppipojan asemassa, intoilemassa Suomesta ja koulun maksuttomuudesta.

”Te Suomessa tiedätte maanne omat ongelmat. Elokuva voi olla suomalaisille muistutus siitä, miten hyvin jotkut asiat on toteutettu, ja että saavutuksia ei kannata haaskata.”

 

Hieman yli kymmenen vuotta sitten Moore, 61, nousi kehutusta dokumenttien tekijästä koko elokuvabisneksen suuriin nimiin. Ensin tuli amerikkalaisten kouluampumisia ja asekulttuuria käsitellyt Bowling for Columbine, jota monet pitävät edelleen ohjaajan parhaana saavutuksena ja joka voitti parhaan dokumentin Oscarin keväällä 2003. Seuraavana vuonna Fahrenheit 9/11:sta tuli kaikkien aikojen menestynein dokumenttielokuva.

”Vain kaksi elokuvaa, jotka käsittelevät Irakin tai Afganistanin sotia, tuottivat rahaa. Toinen on American Sniper ja toinen Fahrenheit 9/11.

Moore väittää dokumenttinsa olleen George W. Bushin lopun alku. Se ei kuitenkaan estänyt Bushin uudelleenvalintaa presidentiksi, vaikka Mooren sitä ääneen toivoikin.

”Mutta sodanvastustajat Yhdysvalloissa uskalsivat tulla esiin. Ilmapiiri muuttui.”

Moore ei ole sen koommin saavuttanut vastaavaa suosiota. Fahrenheit 9/11:n katsojamäärä Pohjois-Amerikassa oli yli 20-kertainen Where to Invade Nextiin verrattuna.

”Toivon, että ihmiset menevät yhä elokuvateattereihin. Siinä on tunnelmaa, kun katsot elokuvaa parin sadan muun ihmisen kanssa.”

Toisaalta Moore ei syty kysymyksestä, mistä dokumenteistä hän itse on viime aikoina innostunut. Hän pitää fiktioelokuvista ja mainitsee kolme: Mad Max: Fury Roadin, Inside Outin ja uusimman Tähtien sodan.

”Niissä on vahvoja naisrooleja. 96 prosenttia Hollywood-elokuvista on miesten ohjaamia. Nyt sukupuoliroolit ovat muuttumassa.”

 

Moore ei ole koskaan teeskennellyt puolueetonta, ei dokumenteissaan eikä julkisena esiintyjänä. Yhdysvaltojen valmistautuessa presidentinvaaleihin hän on antanut tukensa demokraatti Bernie Sandersille.

”Pidän Hillary Clintonin näkemyksistä monista asioista, mutta nyt kun olemme pettyneet Barack Obamaan, haluan että menemme eteenpäin.”

Moore ei olisi uskonut näkevänsä päivää, jolloin sosialistilla olisi näin hyvät mahdollisuudet demokraattien ehdokkaaksi.

”Sanders ei äänestänyt sodan puolesta, Hillary äänesti. Hän ei halunnut antaa rahaa Wall Streetille, Hillary antoi. Hillarylle ei olisi ongelma lähettää Yhdysvaltoja taas sotaan.”

Mutta mitä meidän Euroopassa pitäisi ajatella Donald Trumpista?

”Nauttikaa viihteestä, kun sitä riittää. Älkää olko huolissanne”, Moore toteaa.

”Naiset äänestävät Yhdysvalloissa useammin kuin miehet. 80 prosenttia amerikkalaisista on naisia, värillisiä tai nuoria aikuisia. Trump on loukannut heitä kaikkia. On matemaattisesti mahdotonta, että Trump voittaisi.”

Where to Invade Next elokuvateattereissa.