Kauneuden tavoittelua

Daniel Day-Lewis loistaa kamaridraamassa.

ELOKUVA 23.02.2018 06:00
Kalle Kinnunen

Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) on tarkka vaatturi. © Laurie Sparham / Focus F

Alussa Phantom Thread vaikuttaa elokuvalta 1950-luvun muotimaailmasta. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) on palvottu lontoolaisen muotitalon johtaja, jonka luomuksiin vain eliitillä on varaa. Perfektionistin työtä kuvataan kuin eksoottisia rituaaleja. Täsmällisimpien mittojen tavoittelijalle ihmiset ovat objekteja. Rinnalle kelpaa vain jääkylmä, talousasioista vastaava sisko Cyril (Leslie Manville).

Realismi karisee asteittain, kun muotiguru aloittaa suhteen nuoren tarjoilijan Alman (Vicky Krieps) kanssa. Alma alistetaan mannekiiniksi ja apulaiseksi, mutta hän suitsii Woodcockin sadunomaisin keinoin. Boogie Nightsilla ja Magnolialla maineeseen nousseen Paul Thomas Andersonin elokuvat ovat kehittyneet yhä irrallisemmiksi. Phantom Thread on mestarillisen käsityön näyte, hillitty ja täsmällinen kuin Woodcockin luomukset. Samalla se on tahallisen etäinen arkkityyppien kohtaaminen. Neito saa ritarin pauloihinsa taikakeinoin – tai syöttämällä tälle myrkkysieniä.

Phantom Threadin traileri. Lähde Focus Features / Youtube.

Elokuvaa voi katsoa parisuhteen valta-asetelmien kuvauksena ja ehkä ironisena tunnustuksena taiteellisista pakkomielteistä. Anderson välttää vastausten antamista.

Day-Lewisin hahmo tuo muistumia Andersonin There Will Be Bloodin julmasta öljypohatasta. Myös Manville ja luxemburgilainen Kreps tekevät mieleenpainuvat roolit. Runollisuutta ei voi kiistää ja vino huumori ilahduttaa, mutta mysteerit eivät kanna yli kahden tunnin kestoa.

★★★☆☆

Phantom Thread elokuvateattereissa.

Valinnat
ooppera

Veljeni vartija on Tampereen oopperan voimannäyttö, liiankin rikas kokonaisuus.

teatteri

Sudenmorsian on järkyttävän kaunis esitys.

ELOKUVA

Äidin tuska ei häiritse huumorimeininkiä.

Vehjetärpit

ELOKUVA

Fatih Akin tarttui terroriin tunteet edellä.

Sisältö