Palkittu Leviathan-elokuva näyttää Venäjän rappion

Zvjagintsevin elokuva kuvaa maata, jossa oikeuksiaan peräävä ihminen liiskataan kuin kärpänen.
Elokuva 6.6.2015 18:30
Osmo Pekonen
Leviathanissa Aleksei Serebryakov näyttelee Koljaa, joka taistelee korruptiota vastaan. © Anna Matveeva / Cinema Mondo

Jobin kirjan 40. luvun arvoitukselliset pedot Leviathan ja Behemot on banalisoitu nykyisessä raamatunkäännöksessä ”krokotiiliksi” ja ”virtahevoksi”. Näin on hukattu Raamatun yhteys myöhemmän taiteen, kirjallisuuden ja filosofian perinteeseen, joka liittyy Vanhan Testamentin selittämättömiin alkuhirviöihin.

Leviathan ja Behemot muistuttavat Ilmestyskirjan petoa eli Lohikäärmettä, mutta ihan tarkkaa zoologista lajinmääritystä niille ei Raamatun alkutekstissä anneta. Keskiajan taiteessa Leviathan kuvattiin kammottavana ja ammottavana kaikennielevänä demonisena hornankitana.

Englantilainen materialistifilosofi Thomas Hobbes antoi Leviathanille uuden merkityksen 1651 ilmestyneessä yhteiskuntafilosofisessa teoksessaan Leviathan, eli kirkollisen ja valtiollisen yhteiskunnan aines, muoto ja valta (suom. Tuomo Aho). Leviathan symbolisoi valtiona tuntemaamme keinotekoista, mutta kaikkivoipaa ja suvereenia superpersoonaa, jonka ihmiset ovat yhteiskuntasopimuksella luoneet yläpuolelleen muodostaakseen yhteiskunnan lakeineen.