Katse kohti loppua

Harry Dean Stanton näytteli viimeiseen asti.

ELOKUVA 01.06.2018 06:00
Kalle Kinnunen

Juonielokuvan sijaan Lucky on asenteen ja persoonan tallenne. Harry Dean Stanton (1926–2017) näyttelee Lucky-nimistä miestä, joka asuu yksin pienessä aavikkokaupungissa.

Jämptisti pessimistinen, lempeän oloinen Lucky ei ole aivan erakoitunut, sillä hän tapaa ihmisiä lounaskahvilassa ja baarissa. Lakonisuus on tapissa. ”Vaivaantunutta hiljaisuutta pahempaa on vain small talk”, Lucky toteaa.

Vaikka tarinaa ei ole, juttu vie heti mukanaan. Lucky-hahmo on ilmeinen tulkinta tavattoman karismaattisesta näyttelijästään. Muun muassa Paris, Texasissa ja useissa David Lynchin elokuvissa esiintynyt Stanton kertoo roolihahmonsa suulla elämänfilosofiastaan sekä onnistumisten, pettymysten ja yksinäisyyden kokemuksista. Näyttelijän taustaa tietävät huomaavat, että kun Lucky muistelee kahvilaan pysähtyneen vanhuksen (Tom Skeritt) kanssa sota-aikaa, puhe on Stantonin nuoruudenkokemuksista laivaston kokkina. Episodimainen elokuva on väistämättä epätasainen, mutta mitä selvemmin Stanton esittää itseään, sitä korkeammalle fiilis nousee.

Valinnat
elokuva

Lentävä pakolainen jää kuriositeetiksi.

ROMAANI

Elizabeth Stroutin teos on enemmän kuin luulisi.

Sarjakuva

Synkkyys alkaa riittää Hanneriina Moisseiselle, vaikka hän on siinä hyvä.

Pelitärpit

romaani

Historiallinen seikkailu ei mene halvimman kautta.

Arvio: Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa on ytimekäs lastenkirja Amir-pojasta ja uudesta kielestä.

Avainsanat
Sisältö