Unkarilainen satu

Lentävä pakolainen jää kuriositeetiksi.

elokuva 01.06.2018 06:00
Kalle Kinnunen

Syyrian pakolainen haavoittuu ammuskelussa Unkarin rajalla ja joutuu eroon isästään. Koettelemukset antavat Aryanille (Zsombor Jéger) käsittämättömän kyvyn: nuori mies nousee lentoon.

Ahne lääkäri keksii väittää Aryania enkeliksi, jonka avulla voi rahastaa kristittyjä. Poliisi (György Cserhalmi) tekee kaikkensa saadakseen pakolaisen kiinni – oli tällä taikavoimia tai ei.

Teatteria ja oopperaakin ohjannut Kornél Mundruczó on noussut Unkarin kansainvälisesti tunnetuimmaksi elokuvantekijäksi. Hänen uusimmat elokuvansa yhdistävät poliitiikkaa satumaiseen allegoriaan. Kumpikin on saanut Suomessa valkokangaslevityksen, mikä on unkarilaiselle elokuvalle harvinaista.

Valkoinen jumala (2014) näytti eräänlaisen koirien kansannousun Budapestissä. Uusi ajatusleikki Jupiterin kuu ottaa kantaa sekä Euroopan pakolaiskriisiin että Unkarin sisäpolitiikkaan ja korruptioon: tarinassa ei ole kunnollisia ihmisiä, paitsi liioitellun pyhimysmäinen ja naiivi Aryan. Mundruczó viittaa myös supersankarileffoihin, mutta Aryan ei ole toimija vaan lähinnä hyväntahtoinen tollo.

Valinnat
ROMAANI

Elizabeth Stroutin teos on enemmän kuin luulisi.

Sarjakuva

Synkkyys alkaa riittää Hanneriina Moisseiselle, vaikka hän on siinä hyvä.

Pelitärpit

ELOKUVA

Harry Dean Stanton näytteli viimeiseen asti.

romaani

Historiallinen seikkailu ei mene halvimman kautta.

Arvio: Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa on ytimekäs lastenkirja Amir-pojasta ja uudesta kielestä.

Avainsanat
Sisältö