Astronautin elegia

Kuulentoelokuvan voima ei ole ulkoisessa näyttävyydessä.

elokuva 12.10.2018 06:00
Kalle Kinnunen

Kuu valloitettiin 1950-luvun tekniikalla. © Universal

Ulkoisesti Ensimmäisenä kuussa on spektaakkeli. Se näyttää vakuuttavasti ja jännittävästi, kuinka vuosien työ, useita henkiä vaatineet onnettomuudet ja sinnikkyys lopulta johtivat ensimmäiseen kuulentoon. Ohjaaja Damien Chazelle sovittaa koko 1960-luvun kattavan tapahtumaketjun taitavasti kylmän sodan maailmanpoliittiseen kehykseen. Kaikki amerikkalaiset eivät pitäneet NASA:n jättihanketta fiksuna rahankäyttönä.

Elokuva ei ole yksittäisten ihmisten sankaritarina. Neil Armstrong ei halunnut olla juhlittu julkkis.

Katse kohdistuu yhtä paljon hänen perheeseensä kuin taivaalle.

Elokuvan mukaan Armstrongin elämän avainhetki ei ollut Kuun kamaralle astuminen, vaan hänen tyttärensä kuolema kaksivuotiaana. Vaikkei sitä elokuvassa auki sanota, Armstrong matkustaa toiselle taivaankappaleelle vain todetakseen, ettei siellä ole vastauksia elämän suuriin kysymyksiin.

Muusikkodraama Whiplashin ja menestysmusikaali La La Landin ohjaaja Chazelle saavuttaa taas tavoitteensa monilla tasoilla.

Ryan Gosling ja Claire Foy (The Crown -sarjan kuningatar Elisabet) tekevät Armstrongin pariskuntana roolit, joihin ei voisi kuvitella muita. Tarina ja ajankuva ovat ehyitä.

1960-luvun tekniikka tuntuu käsinkosketeltavan konkreettiselta. Siinä resonoi inhimillisen virheen mahdollisuus. Avaruusmatkan klaustrofobisuutta ei ole aiemmin kuvattu näin tehokkaasti.

On vaikeaa tehdä elokuvaa, joka kertoo samalla unelmien täyttymyksestä ja pettymyksestä. Kohtalokas elokuva viihdyttää surusävyistään huolimatta. Ansioihin kuuluu myös ulkokohtaisen patriotismin välttäminen.

★★★☆☆

Ensimmäisenä kuussa elokuvateattereissa.

Valinnat
Lastenkirjat

Syksyn lastenkirjoissa opitaan tunnetaitoja, huomataan toiset ja mennään maalle.

romaani

Minna Canth kasvaa kirjailijaksi.

musiikki

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana paasaa ja bailaa.

elokuva

Selma Vilhusen lähiödraama tuntuu todelta.

musiikki

Jaan Wessman on enemmän kuin basisti.

levytärpit

Seasick Steven bluestaustat voivat olla sepitettä, mutta Can U Cook ei pyytele anteeksi.

Sisältö