Hikiset paikat

Taiteellinen toimintadraama vie thaivankilaan.

Elokuva 05.10.2018 06:00
kalle kinnunen
Billy (Joe Cole) joutuu karuihin oloihin.

Tositapahtumista ammentava A Prayer Before Dawn voi kuulostaa tavanomaiselta vankilaelokuvalta Keskiyön pikajunan hengessä. Nuori päihdeongelmainen britti Billy saa Thaimaassa pitkän huumetuomion. Karuissa vankilaolosuhteissa hän valitsee jenginsä ja harjoittelee thainyrkkeilyä.

Katsojalta otetaan luulot pois siinä missä Billyltäkin, jonka kokemuksia ranskalaisohjaaja Jean-Stéphane Sauvaire välittää impressionistisesti. Kielimuuri estää ymmärtämästä thaimaalaisten puhetta ja huutoa. Elokuvan maailma on vieras mutta uskottava. Yksityisyys on mahdotonta selleissä, jotka ovat täynnä hikisiä, puolialastomia kehoja. Väkivallan purskahdukset ovat kammottavia ja lohduttomia.

Tarina aukeaa Billyn kautta, mutta vailla eksotisoivaa ja viihteellistä hierarkiaa, jossa hän olisi tekoihinsa oikeutettu hyvis. Muukalaisen täytyy oppia paljon, ensin kommunikoimaan. Inhimilliset kontaktit eivät rajoitu thainyrkkeilyyn. Jopa rujoissa tatuointikohtauksissa väreilee herkkyyttä. Romanttinen suhde transnaiseen on tunteellinen kohokohta.

Valinnat
DEKKARIT

Daniel Kuisma ja agentti Forsten ovat trillerisyksyn uudet sankarit.

Romaani

Risto Isomäki vaihtoi tulevaisuustrillerit vanhaan mytologiaan.

ooppera

Pikaparantola rakastaa klassisia kliseitä.

Presidentti ja porvarivalta -kirjan mukaan poliitikot jaetaan yhä niihin, joihin presidentti luottaa ja niihin, joihin hän ei luota.

ELOKUVA

Elämäkertaelokuvan Olavi Virta laulaa ja juo.

vehjetärpit

Sisältö