”Kuin olisin siirtynyt rinnakkaiseen maailmankaikkeuteen” – kuulennosta kertovasta dokumentista tuli hitti

Dokumentin tekoaikana kävi ilmi, että Nasan työntekijät ovat olleet turhautuneita siitä, miten kuulentoa on käsitelty populaarikulttuurissa ja uutisissa.
Elokuva 7.8.2019 16:00

Dokumentti Apollo 11 näyttää, miten ihminen meni Kuuhun. Yhteistyössä Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan kanssa tehty elokuva sisältää ennennäkemätöntä materiaalia, jota on optimoitu spektaakkelielokuville tarkoitetuille IMAX-valkokankaille.

Apollo 11 on unenomainen kokemus, joka saa tututkin kuvat näyttämään siltä kuin ne näkisi ensi kertaa. Intensiteettiä lisää toisaalta suuri valkokangas, toisaalta kuvien tarkkuus ja suuruus: me kaikki olemme nähneet tätä aiemmin vain televisiosta.

Kerrontatapa korostaa omalaatuista vaikutelmaa: elokuvassa ei ole lainkaan kertojanääntä. Kuvat ovat pitkiä. Monista avaruusmatkan otoksista nähdään nyt paljon pidemmät versiot kuin ne, joita lyhennettiin tuttuihin televisiolähetyksiin ja reportaaseihin.

”Kun näin itse näitä filmimateriaaleja ensimmäisen kerran, tuntui kuin olisin siirtynyt rinnakkaiseen maailmankaikkeuteen”, ohjaaja Todd Douglas Miller kertoo puhelimitse New Yorkista.