Pyhäkoulu  valkokankaalla

Klaus Härön elokuva kauppamiehestä on opettavainen ja iloton.

Elokuva 04.01.2019 06:00
Kalle Kinnunen

Taidekauppias Olavi (Heikki Nousiainen) on mies, joka tietää asioiden hinnat, mutta ei niiden arvoa. Tästä synnistään hän saa maksaa karvaasti, sillä Klaus Härön elokuva on paitsi ilmeeltään sievä ja rakenteeltaan näennäisen elegantti myös raamatullisen ankara.

Tuntematon mestari tapahtuu nykyajan ja menneen rajapinnassa. Olavin saa kiinni vain lankapuhelimella ja internet on hänelle vieras. Ei siis ihme, ettei kauppa enää käy.

Olavi etsii yhä aarteita, ja eräästä huutokaupasta sellainen saattaa löytyäkin: Ilja Repinin Kristus-aiheinen maalaus, joka on jostain syystä signeeraamaton. Sen tekijyys on uskon asia.

 

Elokuva ei kerro jännittävästä taidelöydöstä vaan menetetystä elämästä. Olavin virhe on perheen laiminlyönti. Ensin hänen liikkeeseensä saapuu tyttärenpoika Otto (Amos Brotherus), ja tavoitellessaan rahoja huutonsa maksamiseen kauppias kohtaa tyttärensä (Pirjo Lonka). Tämä toivoo sovintoa, mutta Olavi alkaa kinuta lainaa. Muita sivuhahmoja ovat Eero Ritalan esittämä nuori taidekauppias, joka kyttää Olavin liiketilaa, ja Pertti Sveholmin näyttelemä vanha, muka uskollinen ystävä, jolta ei herukaan apua silloin kun sitä eniten tarvitaan.

Valinnat
lastenkirjat

Minna Canthin juhlavuoden voi aloittaa kuvakirjan voimalla.

novellikokoelma

Jaakko Yli-Juonikas jatkaa jännittäviä kokeilujaan.

levy

Bruce Springsteen tarinoi yleisön edessä.

tietokirja

Eeva Lennon tulkitsee lähihistorian käänteitä suorasukaiseen tyyliin.

Elokuva

Bruce Lee ja Jackie Chan ovat nyt teräväpiirtosotureita.

muotoilutärpit

3 muotoilutärppiä.

Sisältö