”Kaikkia Isisin kauheuksia ei voi laittaa elokuvaan” – kurdien naistaistelijoista kertovan elokuvan sankareilla on lupa kostaa

Girls of the Sun -ohjaaja Eva Hussonin mielestä sotaelokuvien väkivalta on usein "pornografista, mässäilevää". Sen hän halusi välttää.
Elokuva 22.5.2019 20:50
Girls of the Sun -elokuva kertoo väkivallasta ja solidaarisuudesta.
Girls of the Sun -elokuva kertoo väkivallasta ja solidaarisuudesta. © Maneki Films

Girls of the Sun saattaa olla ensimmäinen naisen ohjaama tositapahtumista ammentava rintamasotaelokuva, jonka sankarit ovat naistaistelijoita.

Keskushenkilöt ovat kurdeja, jotka ovat liittyneet aseelliseen taisteluun Isisiä vastaan. Tapahtumia seuraa eurooppalainen sotakirjeenvaihtaja, joka silmälappuineen muistuttaa kovasti Marie Colvinia, Syyriassa vuonna 2012 kuollutta yhdysvaltalaista sotakirjeenvaihtajaa.

Eva Hussonin ohjaama elokuva sai ensi-iltansa Cannesin festivaalien kilpasarjassa toukokuussa 2018. Vastaanotto ei ollut ainakaan yksimielinen.

”Kritiikit ovat todella jakautuneet kahtia, mutta muutos tapahtuu hitaasti. Kuulen kommentteja, että naisen ohjaaman ja naisista kertovan sotaelokuvan ei olettaisi olevan tyyliltään ja ilmeeltään tällainen. Että tämä on erilaista kuin piti olla. Jaahas”, Husson sanoo.