Ei enää yllätyksiä elokuvien seksikohtauksien näyttelijöille – Metoo loi kysynnän uudelle ammattikunnalle

Kansainvälinen metoo-liikehdintä sai näyttelijät vaatimaan ammattimaisempaa seksikohtausten suunnittelua. Pia Rickman on Suomen ensimmäinen läheisyyden koreografi.
Elokuva 29.2.2020 12:03
Meri Parkkinen
Izabella Scorupco ja Pierce Brosnan näyttelivät GoldenEye -elokuvan seksikohtauksessa vuonna 1995. © Keith Hamshere/Getty Images

Pitkä intensiivinen tuijotus päättyy suudelmaan, kun mies vetää naisen yllättäen lähelleen. Naisen käsi alkaa availla miehen paidan nappeja. Suudelma jatkuu, ja pari puskee toisiaan eteisestä sisälle asuntoon.

Valkokankaalla kiihkeältä näyttävä seksi vaatii kuvauksissa täsmällisen koreografian. Simuloitu seksi saadaan näyttämään aidolta oikeilla kuvakulmilla, liikkeiden koreografialla, puvustuksella sekä näyttelijäntyön tekniikoilla.

Tämän erikoisosaamisen ammattilaisia ovat läheisyyden koreografit. Ammattikunta on syntynyt ja sen kysyntä on kasvanut sen jälkeen, kun #Metoo-liike nosti esiin kulttuurialan seksuaalisen häirinnän.

Maailmanlaajuinen liikehdintä vaikutti myös Pia Rickmaniin, 40, joka on työskennellyt vuosia suomalaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa apulaisohjaajana ja tuotantopäällikkönä. Rickman on tehnyt töitä muun muassa Tuntematon sotilas (2017), Missä kuljimme kerran (2011) ja FC Venus (2005) -elokuvissa.