Harhainen Oscar-jahti

Kalle Kinnusen kirja Valkokankaan valtakunta (Teos) kertoo Suomen viimeiseksi elokuvamoguliksi kutsutun Jukka Mäkelän tarinan. SK julkaisee ennakkoon otteen, jossa Mäkelä kertoo Talvisota-elokuvan vaiheista.

Elokuva 29.07.2021 18:00
TEKSTI KALLE KINNUNEN
Elokuvaohjaaja Pekka Parikka (vas.) Talvisota-elokuvan kuvauksissa.
Elokuvaohjaaja Pekka Parikka (vas.) Talvisota-elokuvan kuvauksissa. © National-Filmi/kavi

Muutama pubi on tienannut aika monta kolpakkoa niillä stresseillä, mitä elokuvatuottamisesta sain. Yksi keissi on ylitse muiden:

Talvisota.

Vuonna 1989 tuli kuluneeksi 50 vuotta talvisodan alkamisesta. Juhlaelokuvan tarve oli ilmeinen. Sen oli havainnut myös Matti Kassila.

Hän kutsui Elokuvasäätiön kokoushuoneeseen kerran kolmisenkymmentä demaripoliitikkoa Ulf Sundqvistista alkaen ja esitteli nerokasta hankettaan, joka olisi käsitellyt tapahtumia sodanjohdon näkökulmasta. Poliitikot intoilivat: tälle pitää antaa paljon rahaa!

Kuulkaa ystävät hyvät, sanoin, tämä on kabinettielokuva, tämä ei tule koskaan menestymään. Joo, mutta tätä myydään ympäri maailmaa, Kassila ilmoitti. Ei myydä, ennustin. Ainakin Ruotsiin, Kassila vakuutteli. Sanoin, että ruotsalaisia nyt vähiten kiinnostaa. Kassila oli aikansa minulle kuumana. Muutama kuukausi myöhemmin hän kertoi kärsivänsä rytmihäiriöistä ja jättävänsä hankkeen väliin.

Sisältö