Ei mikään esikuva

Huliviliurheilija Jere Karalahden muotokuva keskittyy päihteisiin.

elokuva 12.05.2021 15:40
Kalle Kinnunen
© juuso syrjä

Dokumentti Jere Karalahdesta vaikuttaa ensin kaksoiselämän kuvaukselta. Jääkiekkoa harrastavalle teinille maalailtiin tulevaisuutta ammattilaisena. Vapaa-ajallaan hän hengaili Helsingin Tapulikaupungissa kaveriensa kanssa ja tutustui alkoholiin, hasikseen, amfetamiiniin ja heroiiniin.

Vähän yli parikymppisenä Karalahti lunasti lupauksia, mutta päätyi otsikoihin huumekäryjen vuoksi. Juuso Syrjän ohjaaman dokumentin näkökulma paljastuu: tämä on kertomus päihderiippuvaisesta miehestä, joka sattuu olemaan myös ilmiömäisen taitava urheilija, ei toisin päin.

Karalahti on kovan kundin muotokuva, jossa ääneen pääsevät lähes yksinomaan tyypit, joilla on hyvää sanottavaa päähenkilöstä. Kaunaa tuntuvat kantavan entinen HIFK:n seurapomo Frank Moberg sekä ex-vaimo, joka ei ole suostunut haastateltavaksi.

Kameran edessä Karalahti on vähäsanainen velmu, joka ei analysoi itseään, kertoo vain mitä on tapahtunut. Muut arvailevat, mitä Jere mahtoi kulloinkin ajatella tai tuntea.

Elokuva tarinallistaa hänet syyntakeettomaksi kundiksi, joka vain katoaa pelien jälkeen viikoiksi dokaamaan ja kustantaa isoilla tuloillaan kaveriensakin juomiset.

Mukana on myös Reindeerspottingin intiimiydestä muistuttavia kännykkävideoita, joista välittyy kundiporukan venytetyn humalajuomisen toivottomuus.

Käännekohtana on fysiologinen pakkotilanne, haimavaurio kuukauden pirtuputken jälkeen. Paljastuuko katsojalle jotain? Ei, mutta Jerelle se, että viinaan voi kuolla.

Yksioikoisuutta on helppo antaa anteeksi ja rinnastukset Matti Nykäseen heräävät mielessä vasta jälkikäteen, sillä Joona Louhivuoren leikkaama ja yhdessä Mika Karttusen kanssa kirjoittama elokuva etenee rivakasti.

Haastateltuja on suuri joukko. Monet ovat läsnä vain kertoakseen yhden anekdootin. Materiaalista onkin tulossa myös neliosainen tv-sarja. Elokuvan loppuun on viritetty erikoinen nostatus, kun Karalahti kertoo, että hän voikin taas juoda. Kippis.

Karalahti elokuvateattereissa rajoitetussa levityksessä. Arvioitu laajempi ensi-ilta 14.5. ★★★★★

Valinnat
romaani

Pascal Mercier kirjoittaa kaunokirjallista elämäntaitoa, jossa hahmojen ylevyys tekee heistä epäuskottavia.

romaani

Aki ja Milla Ollikaisen Kontti-dekkarissa kehitetään elokuvallisia efektejä hyvällä näyttävyys-kustannussuhteella.

näyttely

Ritariaika päättyi, kun tuliaseiden kehitys mullisti sodankäynnin.

tietokirja

Smack oli Guns N’ Rosesin ja Nirvanan soittajien suosikkibändi.

levytärpit

3 ajankohtaista poimintaa klassisen musiikin maailmasta.

Sisältö