Leijonia, prinsessoja ja miljardeja euroja

Disney hallitsee elokuvamarkkinoita jatko-osilla ja klassikkojen uusintaversioilla.

elokuva 12.07.2019 06:00
Kalle Kinnunen
Uusi Leijonakuningas yhdistää oikeaa kuvaa ja tietokoneanimaatiota.
Uusi Leijonakuningas yhdistää oikeaa kuvaa ja tietokoneanimaatiota. © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

Tuttu tarina palaa valkokankaille. Animaatio Leijonakuningas oli vuoden 1994 katsotuin elokuva ja pitää yhä Yhdysvaltojen kaikkien aikojen videomyyntiennätystä.

Vanhaa Leijonakuningasta voi kutsua perinteiseksi Disney-piirretyksi. Nyt valmistunut uusintaversio ei ole animaatio, vaan siitä käytetään nimitystä ”CGI-elokuva”. Se yhdistää oikeaa kuvaa ja tietokoneanimaatiota, jolla eläimet saadaan liikkumaan aidon näköisesti juuri halutulla tavalla – ikään kuin näyttelemään.

Ohjaaja Jon Favreaun mukaan tavoitteena oli siirtää tuttu tarina ”BBC-luontodokumentin spektaakkelimaisuuteen”. Realistisen vaikutelman vastapainona kuullaan alkuperäiselokuvan hauskat ja romanttiset sävelmät, kuten Hakuna Matata ja Can You Feel the Love Tonight.

Siihen, miksi hankkeeseen on ryhdytty, on toki taloudellinen syy. Kolme vuotta sitten valmistui Viidakkokirjan uusi versio, jossa käytettiin samantapaista teknologiaa. Se oli menestys. Prinsessatarinoistakin Disney tuottaa nyt näyteltyjä versioita. Hittejä ovat olleet Tuhkimo (2015) ja Kaunotar ja hirviö (2017), joka ylitti miljardin euron liikevaihdon elokuvateattereissa. Näytelty Aladdin saapui valkokankaille toukokuussa ja lähestyy sekin miljardin rajapyykkiä.

Sisältö