Syyttömän kujanjuoksu

Elokuva 21.02.2020 06:00
Kalle Kinnunen
Paul Walter Houser on Richard Jewell.
Paul Walter Houser on Richard Jewell. © Claire Folger

Atlantan olympialaisten aikaan vartija Richard Jewell löysi konserttipaikalta pommin, joka räjähti evakuoinnin alettua. Yksi kuoli ja 111 loukkaantui, mutta ilman häntä seuraukset olisivat olleet pahemmat. Jewell nostettiin sankariksi, sitten seurasi kolmen kuukauden piina, kun hänestä tuli pääepäilty. Syytteitä ei nostettu, mutta media mustamaalasi Jewellia.

Clint Eastwoodin ohjaama kertomus kesän 1996 tapahtumista kuvaa tehokkaasti yksilöä järjestelmän ja median hampaissa. Kovan linjan konservatiivi korostaa virkamiesten pikkumaisuutta ja journalistien selkärangattomuutta.

Jewell ei ole tyypillinen sankari. Naiivi aseharrastaja asuu äitinsä kanssa ja haaveilee poliisiksi pääsystä. Tosielämän Jewell menehtyi diabeteksen oireisiin 45-vuotiaana. Paul Walter Houser esittää Jewelliä sävykkäästi, Sam Rockwell on jämpti hänen sarkastisena asianajajanaan ja Kathy Batesilla on kapea rooli äitinä, joka päätyy romahduksen partaalle.

Richard Jewell on yhteiskunnallista elokuvaa. Toteava tyyli tuo mieleen vasemmistolaisen Ken Loachin tunteikkaat julistukset, vaikka poliittinen tulokulma on päinvastainen.

Yksi halju piirre korostuu. Toimittaja Kathy Scruggsin hahmo on karikatyyrimäinen opportunisti ja elokuvassa pääsyyllinen Jewellin mediakohteluun.

Scruggs (Olivia Wilde) on kuin propagandaelokuvan pahis. Ensimmäisessä kohtauksessaan hän livertää haluavansa uransa edistämiseksi silikonirinnat, mikä voisi olla totta, mutta tosielämän Scruggs ei vaihtanut tietoja seksiin, kuten tämä hahmo. Elokuvaa painaa seksistinen ristiriita: kertoessaan Jewellin kaltoinkohtelusta se tekee ilkeän tempun Scruggsille. Kunnianloukkauksesta ei Scruggs voi syytöksiä esittää, sillä hän on jo kuollut.

Clint Eastwood: Richard Jewell. Elokuvateattereissa. ★★★★★

Valinnat
novellikokoelma

Harry Salmenniemi on taas vahvoilla, vaikkei edeltävään tasoon ylläkään.

romaani

runot

Sirpa Kyyrönen vaikuttui Kalevalan Marjatasta, Kristiina Wallin kielen suhteesta todellisuuteen.

musiikki

Arvo Pärtin musiikki kuulostaa helpolta, mutta se syntyy puhdistustulen kautta.

Teatteri

Q-teatterin Pääomani on turvallinen ja hyväntahtoinen komedia.

levytärpit

Avainsanat
Sisältö