Väärän tiedon seuraajat

Kulttiyhteisön tarina ei vakuuta, vaikka se perustuu tositapahtumiin.

elokuva 04.10.2019 06:00
Kalle Kinnunen
Pihla Viitala on Maria Åkerblom.
Pihla Viitala on Maria Åkerblom. © Sami Kuokkanen

Parhaimmillaan Zaida Bergroth on todella taitava henkilöohjaaja ja tunnelmien luoja. Hänelle odotetaan kansainvälistä läpimurtoa, mutta Marian paratiisilla se ei tapahdu. Vaikka elokuvassa on vahvoja kuvia ja hienosti luotuja hetkiä, siitä puuttuu syke.

Helsinki, 1927. Salome (Satu Tuuli Karhu) on naiivi tyttö, joka todella uskoo yhteisöönsä ja sen karismaattiseen johtajaan Maria Åkerblomiin. Kun Salome tapaa kovia kokeneen, mutta valovoimaisen prostituoidun Malinin (Saga Sarkola), valtasuhteet repeävät.

Salome ihastuu Maliniin, joka jo näkee karun totuuden: Maria on petkuttaja, joka nauttii makeasta elämästä seuraajiensa kustannuksella. Keskusteluyhteyttä enkelien kanssa ei ole.

Jos katsojaa kiinnostaa huijarisaarnaaja Åkerblomin tositarina, ei kannata vaivautua. Pihla Viitalan esittämä hahmo jää tarkoituksella sivuun. Kyse on Salomen kasvusta ja valinnoista.

Juonen ytimessä on kilpakosinta Salomen sielusta. Marian paratiisin saa halutessaan tulkita lesborakkaustarinaksi, josta seksuaalisuus on kätketty.

Tarina ei vedä, kultin vetovoima ei vakuuta. Johtuuko jäykkyys siitä, että historiallisessa miljöössä henkilöt muka saisivat olla näin stereotyyppisiä ja lapsellisen yksinkertaisia, käsikirjoituksen muista ennalta-arvattavuuksista tai ehkä periodilavasteiden ja -puvustuksen jäykistävästä painosta? Vai kaikista ongelmista yhdessä? Hurmossaarnaajan lumo on vain väite vailla elokuvallisia todisteita.

Ääniraita säväyttää: Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen elektronisella musiikilla on raju kontrasti aikakauteen.

Idea lienee sarjasta The Knick, jossa vauhko elektroninen pulputus istui vuoden 1900 New Yorkiin tarpeen tullen pelottavasti tai ironisesti. Nyt musiikistakaan ei uskalleta ottaa irti sen lupaamia tehoja.

 

Zaida Bergroth: Marian paratiisi. Elokuvateattereissa. ★★★★★

 

Oikaisu

Juttua päivitetty 4.10.2019 kello 9.46: Korjattu vuoden 1927 paikkakunnaksi Helsinki, oli aiemmin virheellisesti Kokkola.

Valinnat
arkkitehtuuri

Bjarke Ingels antoi Kööpenhaminalle yllätyslahjan.

Teatteri

Onnellisten saari on komedia lauttasaarelaisesta identiteetistä.

levytärpit

Alabama Shakesin laulaja Brittany Howard on ilmiömäinen myös sooloalbumillaan.

romaani

Unelmat eivät käy toteen Finlandia-palkitun Taivaanpallon tarinaa jatkavassa Merenpeitossa.

teatteri

Ruusuruoskasta ei monitaiteellisia visionäärejä puutu.

tietokirjatärpit

Nostalgisesta elämäkerrasta selviää, miten Juhasta tuli Mieto.

Sisältö