Citizen Kanen kulisseissa

Arvio: Gary Oldman näyttelee käsikirjoittajaa Herman Mankiewiczia sävykkäästi.

Elokuva 20.11.2020 06:00
Kalle Kinnunen
Gary Oldman loistaa Mank-elokuvan Herman Mankiewiczina.
Gary Oldman loistaa Mank-elokuvan Herman Mankiewiczina. © Netflix

Mank on Gary Oldmanin elokuva. Hän näyttelee alkoholisoitunutta käsikirjoittajaa Herman Mankiewiczia sävykkäästi ja kiehtovasti. Mies on ärsyttävä veijari, joka suuntaan piikkejä laukova todenpuhuja. Roolihahmo on 43-vuotias, Oldman 62, ja siitä voi tehdä johtopäätökset ”Mankin” kondiksesta.

Mank on myös David Fincherin elokuva. The Social Networkin ja Fight Clubin ohjaaja on nyky-Hollywoodin arvostetuimpia taitureita. Netflix antoi hänelle mahdollisuuden kuvata edesmenneen isänsä Jack Fincherin käsikirjoituksen, joka tulkitsee Citizen Kanen (1941) taustoja. Fincher sai jopa toteuttaa elokuvan mustavalkoisena.

Tarina etenee kahdessa aikatasossa ja tyylissä. Vasta 24-vuotias ihmelapsi Orson Welles (Tom Burke) tilaa Mankiewiczilta käsikirjoituksen elokuvaan upporikkaasta miehestä, jonka elämä on suurelle yleisölle mysteeri. Autokolarin teloma Mank laatii tekstiä aavikon laidalla mökissä, jossa on puutetta viinasta mutta ei juttuseurasta.

Takaumissa ollaan 1930-luvulla, jolloin Mankilla meni kovaa ja hän pyöri superrikkaan William Randolph Hearstin (Charles Dance) ja tämän nuoren näyttelijäpuolison Marion Daviesin (Amanda Seyfried) seurapiirissä. Näissä jaksoissa on satumaisuutta. Mankin ja Daviesin yöllinen tuokio miljardöörin eläintarhassa on kuin musikaalin rakkauskohtaus, vaikka puheenaiheena ovat juonittelut elokuvayhtiön kulisseissa ja Kalifornian politiikassa.

Taustalla on poliittinen jännitysnäytelmä. Sosialismiin kallistuva Upton Sinclair pyrkii kuvernööriksi. Anarkistinen Mank päätyy rahavallan puolelle ja huomaa muuttuneensa hovinarriksi. Fincher onnistuu tekemään merkillisen romanttista elokuvaa idealismin kuolemasta ja ihanteiden myymisestä.

Mankista saa kaiken irti vain, jos tuntee taiteilijoiden, elokuvien ja poliitikkojen tarinaa etukäteen. Fincherien rakkauskirje elokuvan historialle ja unohdetuille sankareille on silti vaivattoman ajankohtainen: Sinclairin uraa heiluttavat valeuutiset ja julkkiksilla on yllättävää yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Mank (USA, 2020). Ensi-ilta elokuvateattereissa 20.11., Netflixissä 4.12. ★★★★

Video: Mank-elokuvan traileri. Lähde Netflix/Youtube.

Valinnat
Kuvataide

Lallukan taiteilijakodissa työ on aina ollut tärkeintä.

Romaani

Arvio: Tulirinta on kertomus nuoresta miehestä, jolla on kutsumus.

Sarjatärpit

Musta kuningatar ja muut uutuussarjat.

Romaani

Arvio: Mestarikirjailija Raija Siekkisen henki elää polttavana sisaren kirjoittamassa romaanissa.

Elämäkerta

Arvio: Elämäkerta nostaa Kari Tapiota lauluntekijänä.

Avainsanat
Sisältö