Matka alitajuntaan

Alejandro Jodorowsky lumoaa yhä.

Elokuva 31.12.2020 06:00
Matti komulainen
El Topossa Alejandro Jodorowsky näytteli nimiroolin. Pyssysankarin poikaa esitti oma poika Brontis Jodorowsky.
El Topossa Alejandro Jodorowsky näytteli nimiroolin. Pyssysankarin poikaa esitti oma poika Brontis Jodorowsky. © Producciones Panicas

Kuvamaagikko ja työnarkomaani. Alejandro Jodorowsky (s. 1929) on molempia ja paljon, paljon muuta.

Chileläissyntyinen monitaituri aloitti runoilijana ja miimikkona jo 1940-luvulla. Meillä hänet tunnetaan ehkä parhaiten sarjakuvataiteilijana, maailmalla myös teatterintekijänä ja kirjailijana.

Lisäksi Jodorowskya arvostetaan omintakeisten, surrealististen elokuvien tekijänä. Ilmankos taiteilijan Facebook-sivua seuraa yli neljä miljoonaa ihmistä.

Nyt Jodorowskyn avainelokuvat on restauroitu blueray-boksiin, jota on täydennetty runsain lisämateriaalein. Mukana on niin esikoiselokuva, tuoreeltaan vastustusta herättänyt brutaali rakkaustarina Fando y Lis (1968) kuin paraikaa Yle Areenassa katsottavissa oleva El Topo (1970), jossa revolverimies etsii itseään autiomaassa. Happowesterniksi profiloitunut teos saavutti kulttimaineen John Lennonin kaltaisten fanien tuella.

Visuaalisesti ja kerronnallisesti huikein saavutus on The Holy Mountain (1973). Se tulvii dadaistista kuvastoa, jossa alkemia, anarkismi, mystiikka ja uskonnolliset elementit kohtaavat. Samalla kritisoidaan räävittömästi konsumerismia, militarismia sekä kaikenlaista hyväksikäyttöä kolonialismin ajoista moderniin halpatuotanto-orjuuteen.

El Topossa ja The Holy Mountainissa Jodorowsky paitsi ohjasi ja käsikirjoitti myös näytteli pääosan, sävelsi sekä suunnitteli yksityiskohtia puvustuksesta lavasteisiin ja veistoksiin. Boksi sisältää elokuvien soundtrack-levyt, joissa musiikintekijänä Jodorowskyn rinnalla on muun muassa freejazz-trumpetisti Don Cherry.

Haastatteluissa Jodorowsky kronikoi teosten syntyä ja avaa kommenttiraidoilla metodejaan otos otokselta.

Ne syventävät ohjaajan omaelämäkerrallisen Elämän tanssi -elokuvan (2013) tarinaa lapsena traumatisoidusta miehestä, joka haluaa vapautua tunnelukoistaan ja auttaa muita kaltoin kohdeltuja eheytymään.

Kontrollin halu ja anarkismi lienevät ainakin osin perua ankarasta kotikasvatuksesta.

Alejandro Jodorowsky Collection. 4 bluray-levyä ja 2 cd-levyä. Arrow Video. The Dance of Reality. Bluray-levy. Curzon.

Valinnat
Runot

Arvio: Olli Heikkosen runot eläytyvät 1600-luvun tunnelmiin.

Tietokirja

Arvio: Nirvanan sukupolvitunnari ei ollut Suomessa järin iso hitti, väittää viihdyttävä kirjauutuus.

Elämäkerta

Arvio: Johanna Holmströmin elämäkerta Märta Tikkasesta on raikas ja rikas.

Elokuva

Arvio: George Clooneyn tieteiselokuva maailmanlopusta ei ota riskejä.

Muotoilutärpit

3 ajankohtaista designpoimintaa.

Sisältö