Helsingin kylmintä lakidraamaa

Elisa Viihde on noussut nopeasti Ylen jälkeen Suomen toiseksi merkittävimmäksi draaman tuottajaksi.

sarja 12.02.2021 06:00
Markus Ånäs
Lauri Tilkanen tekee kylmän roolisuorituksen juristina.
Lauri Tilkanen tekee kylmän roolisuorituksen juristina. © ELISA VIIHDE

Helsinki ei ole ikinä näyttänyt yhtä viileältä ja puhki palaneen kirkkaalta kuin Elisa Viihteen uudessa sarjassa Pohjolan laki. Ankaran minimalistisessa ilmaisussa jäänsininen meri on vaaterissa, pöydät betonia ja tuolit millilleen paikoillaan.

Nuori juristi Matti Pohjola (Lauri Tilkanen) edistää arvostetussa Bensonin asianajotoimistossa taitavasti sekä työuraansa että yksityiselämäänsä. Toimiston johtajan yllättävä itsemurha ylikuormittaa seuraajaksi kaavailtua Pohjolaa. Uudet vastuut saavat nousevan tähden pohtimaan arvojaan. Seurauksena Pohjola käy ristiretkelle omiaan vastaan.

Monet kotimaiset sarjat tehdään vastinpareiksi kansainvälisille hiteille. Pohjolan lain yhteyttä Pukumiehiin ei varsinaisesti peitellä.

Tilkanen hymyilee noin kaksi kertaa. Ilmaisu on linjassa sarjan yleisilmeen kanssa  – jäänkylmä suoritus. Ympärillä räiskähtelee: Anu Sinisalo tekee jälleen huikean työn, samoin nuoremman polven Iida-Maria Heinonen.

Roolitus on kunnossa, kuten Elisa Viihteen sarjoissa yleensä. Teleoperaattori antaa rohkeasti uusille tekijöille mahdollisuuksia näyttää osaamistaan.

Pohjolan laki on uusin esimerkki teleoperaattoreiden kasvavasta roolista kotimaisten laatusarjojen tuottajina. Vuonna 2015 ensimmäisen sarjansa julkaissut Elisa Viihde on noussut nopeasti Ylen jälkeen Suomen toiseksi merkittävimmäksi draaman tuottajaksi.

Elisan katselupalvelussa on viime vuosina nähty muun muassa vakoilusarja Nyrkki, terroristijahti Bullets sekä Jalmari Helanderin ohjaama hupailu Kalifornian kommando.

Suoratoistopalveluissa ensi-iltansa saaneet Ivalo (2018) ja Kaikki synnit (2019) on myöhemmin nähty myös Ylellä.

Elisa Viihde yhdistyi viime vuonna Skandinavian tärkeimmän urheiluviihteen jakelijan, Viaplayn, kanssa. Fuusio tuo Elisan sarjatuotannolle uusia mahdollisuuksia. Suomalaisilta odotetaan uuteen palveluun ensisijaisesti tv-draamaa.

”Saamme siellä sarjoillemme näkyvyyttä ja uusia katsojia”, Elisa Viihteen sisältöliiketoiminnasta vastaava johtaja Ani Korpela sanoo.

Hän ei kerro, onko Elisa saanut tv-sarjoihin tekemilleen panostuksille tuottoa. Korpela vakuuttaa yhtiön luottavan sarjatuotantoon.

”Aiomme tulevaisuudessa kasvattaa sarjatuotantoon tekemiämme sijoituksia.”

Korpelan mukaan Elisan tuottamissa sarjoissa tavoitellaan kansainvälistä laatua.

”Emme myöskään pelästy kiistanalaisia aiheita.”

Pohjolan laki. Elisa Viihde Viaplay.

Valinnat
elokuva

No Time to Die -elokuvaa tarjottiin suoratoistopalveluille 600 miljoonan dollarin hintaan. Siihen eivät Netflix ja AppleTV+ taipuneet.

levytärpit

Makuuhuonesoulin lisäksi Aaron Frazerin Introducing...-debyytiltä löytyy laaja kirjo tyylejä, jopa hip hop -rytmejä.

Valokuva

Katuvalokuvauksen mystisen taiturin Vivian Maierin töitä nähdään taas Helsingissä.

levy

Foo Fightersin Medicine At Midnight -levyn musiikki on hyvin tehtyä, tehokasta ja tarttuvaa, mutta myös rockia rockin itsensä takia.

tietokirja

Miikka Tammisen tietokirja antaa historialliset juuret hirviöille, joista osa on yhä käytössä esimerkiksi populaarikulttuurin maailmassa.

Gourmet

Laskiaisen perinneruoka on oiva retkimuona, joka taipuu myös kasvispihviksi.

Sisältö