Designtapahtuma saa paviljongin Helsinkiin – viesti päättäjille

Riitta Kylänpää
Kulttuuri 17.5.2011 13:02

Suomen rakennustaiteen museon ja Designmuseon väliselle parkkipaikalle rakennetaan väliaikainen puupaviljonki, josta tulee designpääkaupunkivuoden keskeinen kohtauspaikka.

Helsinki design Tälle parkkipaikalle Helsinkiin paviljonki nousee. Kuva Google.

”Paviljonki ei vain olla möllötä, vaan sinne on tarkoitus tulla viihtymään”, WDC Helsinki 2012 -tapahtuman johtaja Pekka Timonen sanoo.

Paviljongissa toimii kahvila ja pieni World Design Capital -myymälä. Vappuna 2012 avautuvassa paviljongissa järjestetään workshopeja, kansainvälisiä ja kotimaisia huippupuheenvuoroja, kommentteja designpääkaupungin muuhun ohjelmistoon, päivätansseja, elokuvanäytöksiä, designkirpputoreja ja piknik-tapahtumia.

Pavinjonki itsessään on myös viesti päättäjille.

Kahden museon väliin on suunniteltu jo vuosia lisärakennusta, joka toisi tuiki tarpeellista tilaa museoille. Ministeriön puoltavista lausunnoista huolimatta hanke on tyssännyt toistuvasti hallitukseen, joka on pudottanut hankkeen listoiltaan rahan puutteeseen vedoten.

”Designpääkaupunkivuosi haluaa vauhdittaa hanketta, jotta suomalainen muotoilu ja arkkitehtuuri voisivat esitellä itseään arvoisissaan puitteissa”, Pekka Timonen sanoo.

Siirrettävää paviljonkia suunnittelee parhaillaan kymmenen arkkitehtiopiskelijaa Aalto-yliopistossa. Yksi ehdotuksista pääsee jatkojalostettavaksi.

Paviljonki rakennetaan puusta, ja sen rahoittaa UPM. Kestävänkehityksen periaatteiden mukaisesti paviljongista tehdään kierrätettävä eli se jatkaa myöhemmin matkaansa muihin mahdollisiin paikkoihin.

Keskustelu

Hieno pyrkimys onnea paviljonginlle.

Kunhan vielä lehdistö ja miksei muutkin saisi vihdoin luopumaan kunhkin uuden rakennuksen, paviljongin, musiikkitalon, puiston, kioskin ym. kohdalla käsitteestä ”kaupunkilaisten olohuone”.

Koko kaupunkihan on ”meidän yhtä olohuonetta”.

Ja jos mahdollista ei sille ihan pakko ole keksiä paviljongin luonetta tai muuta kuvaava nimi. Ehkä voisimme myös tässä suhteessa jo keskieurooppalaistua.

Antaa arkkitehtuurin olla arkkitehtuuria, ilman että pitää pyrkiä valjastamaan kukin uusi luomus symboloimaan kansakunnan tahotilaa.

Ja varmuudeksi siis: kannatan tätä(kin) paviljonkia lämpimästi jo valmiksi.