Burleskitähti LouLou D’vil tekee kiusoittelusta taidetta

Kulttuuri 10.12.2011 13:01

burleskitanssija LouLou D'vilParodista, seksikästä ja hullunkurista. Sitä on 1800-luvun varietee- ja vaudevilleteattereissa syntynyt burleski. Varieteen ja kabareen tavoin burleski rakentuu vahvasti näyttävien luomusten, viuhkojen, puuhkien ja säihkyvien strassien ilottelulle. Myös paljas pinta kuuluu klassiseen burleskiin, mutta koskaan ei riisuta kaikkea.

”Alastomuutta itsessään nähdään nykyään niin paljon, että se helposti turruttaa ihmisiä”, sanoo burleskitaiteilija LouLou D’vil, oikealta nimeltään Inka Nevala.

”Burleskissa osittaista alastomuutta on koko esityksen aikana yleensä vain muutama sekunti. Visuaalinen kokonaisuus on se, mikä tarjoaa katsojalle elämyksiä.”

Viuhkatanssi sytytti

Amerikkalainen burleskitanssija Dita Von Teese sai vuonna 2007 tamperelaisen Nevalan huokailemaan ihastuksesta.

Balettia ja kilpatanssia harrastanut Nevala ymmärsi, että burleskissa yhdistyvät kaikki asiat, jotka häntä inspiroivat. Taide, musiikki, tanssi, näyttävä pukeutuminen ja 1930-1950-lukujen muoti.

”Luettuani jutun Ditasta ajattelin, että vau! Kukaan ei vain Suomessa vielä silloin tehnyt vastaavanlaista.”

Vuonna 2008 Nevala kehitteli itselleen taiteilijanimen. Vuotta aiemmin perustetun Helsinki Burlesque -ryhmän uusien tulokkaiden illassa LouLou D’vil astui ensimmäistä kertaa lavalle.

”Esitin perinteisen viuhkatanssin ja ajattelin, että tämä on ihanaa.”

Omat vahvuutensa burleskitaiteilijana LouLou D’vil löysi vähitellen esiintymisten myötä.

”Esimerkiksi koominen burleski ei sovi minulle ollenkaan. Persoonani on lavalla hyvin vahva ja seksikäs, mutta en koe, että minulla olisi jokin rooli. Se olen minä, vähän hienostuneemmassa ja elegantimmassa muodossa.”

Rohkeutta viettelyyn

Tätä nykyä LouLou D’vilillä on esiintymisiä ulkomailla lähes viikoittain. Esitysten varaamisesta huolehtivat agentit Helsingissä ja Milanossa.

Alan ammattilaisena pärjääminen on raakaa työtä. Hän kirjoittaa itse esitystensä tarinat, valitsee taustamusiikin, suunnittelee koreografiat, piirtää asuistaan luonnokset ja haalii asusteita ympäri maailmaa.

Alkuvuodesta 2010 LouLou D’vil jätti päivätyönsä mainostoimiston graafikkona ja perusti oman yrityksen.

Viime keväänä hän voitti Las Vegasin Burlesque Hall of Fame Weekend -kilpailun debyyttisarjan. Syyskuussa hänet kruunattiin ensimmäiseksi perintöprinsessaksi Queen of Burlesque -kilpailussa New Orleansissa. Palstatilaa on tullut lukuisista lehdistä: Pin Up America, Rockstar Magazine, L.A. Times ja Las Vegas News.

”Välillä kaikki tämä tuntuu uskomattomalta. Mutta olen itselleni armoton orjapiiskuri: työn jäljen on puhuttava puolestaan. Ei riitä, että esiintyjällä on vain hienot nettisivut.”

”Motivaatio on ollut suuri moottori.”

Erityisen hienoa työstä tekee se, että burleskin kautta nainen puhuttelee etupäässä toisia naisia. Tiukkojen kauneusihanteiden sijaan burleskin maailmassa on tilaa kaikenlaisille vartaloille aina runsaista hoikkiin.

Burleski on tuonut esiintyjälle itselleenkin lisää itseluottamusta ja elämäniloa. Taidemuotoon ei voi heittäytyä naama irvessä.

”Aiemmin inhosin olla valokuvissa. Burleskin myötä olen tajunnut, että poseeraamisenkin voi opetella.”

Myös katsoja voi ammentaa burleskitaiteesta itselleen rohkeutta.

”Eräs viisikymppinen nainen kertoi innostuneensa esityksestäni niin paljon, että hän halusi mennä heti kotiin viettelemään miehensä. Se tuntui hienolta.”

Grand Tease Show Grand Casinolla (Mikonkatu 17, Helsinki) 17. joulukuuta asti, Helsinki Burlesque Festival 17.-18.2.2012 Kulttuuriarena Gloriassa.

Kuva Kaisa Rautaheimo