Andy Warhol palasi Tukholmaan

Andy Warhol
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
andy warhol kolme omakuvaa

Andy Warhol on palannut Tukholman Modernin taiteen museoon neljänkymmen vuoden tauon jälkeen. Kutkuttavan näyttelyn pääosassa on erityisesti liikkuva kuva.

Katselmukseen tutustuminen nielaisee kävijältä helposti puoli päivää ja enemmänkin, jos paneutuu hurjaan määrään liikkuvaa Warhol-kuvaa.

Museoon astuessa saa väistellä ilmassa leijuvia keveitä tyynyjä, sillä lasinen tuulikaappi on niitä puolillaan. Sisällä hämärässä salissa kymmenet näytöt, kankaat ja erilaiset pinnat välkkyvät liikkuvaa Warhol-kuvaa. Siellä täällä screenien seassa on pehmeitä penkkejä, joissa istuen voi katsella useitakin filmiesityksiä samalla kertaa. Rintamasuuntaa vaihtaessa avautuvat katseltavaksi taas uudet elokuva-, filmi- ja tv-taltioinnit.

“Warhol ei asettanut mitään hierarkiaa eri materiaalien ja menetelmien välille”, toteaa kuraattori Eva Meyer-Hermann näyttelystä, joka pursuaa amerikkalaisen kuvataideikonin monipuolista tuotantoa. Yksi seinä on tapetoitu Marilyn Monroen potreteilla, toinen Elviksillä, Campbellin keittopurkeilla ja lehmän kuvilla. Tuttuja ja oudompia Warhol-teoksia, töitä ja valokuvia on sadoittain.

1968 ja nyt

Moderna museetin edellinen Warhol-näyttely vuonna 1968 oli legendaarinen. Se oli ensimmäinen Andy Warholin tuotantoa laajasti esitellyt näyttely Euroopassa ja teki hänet tutuksi eurooppalaisille. Nyt Tukholman Moderna museet on onnistunut kokoamaan Warhol-näyttelyn, joka näyttää vuosina 1928-1987 eläneen amerikkalaisen kuvataiteilijan ja taideikonin koko kaaren.

“Edellisen näyttelyn nähneille tämä herättää varmaan nostalgisia tunteita ja uusille sukupolville tarjoaa mahdollisuuden keksiä Warhol. Näyttely keskittyy Warholin vähemmän tunnettujen puolien esittelyyn ja liikkuvaan kuvaan”, arvioi näyttelyä museonjohtaja Lars Nittve.

Vuonna 1968 tekniikka asetti Warholin töiden esille panemiselle rajoituksia, joita ei enää ole.

Moderna museetin yhteistyökumppaneita näyttelyn kokoamisessa ovat olleet Amsterdamissa toimiva Stedelijk Museum ja Andy Warhol Museum Yhdysvalloissa. Tämän yhteistyön hedelmiin kuuluu myös 256-sivuinen runsas ja Warholia räiskyvä näyttelyopas ja kirja.

Teksti Ari Setälä (STT)

Kuvassa kolme omakuvaa vuosilta 1984, 1977 ja 1980.  Founding Collection The Andy Warhol Museum, Pittsburgh © 2008 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

Andy Warhol – Andra röster, andra rum (Andy Warhol – Toisia ääniä, toisia tiloja) on esillä Tukholman Modrena museetissa 4. toukokuuta saakka.

Lisää Andy Warholista
Andy Warhol (suom. Wikipedia)
Andy Warhol (engl. Wikipedia)
The Andy Warhol Museum
Warhols.com
The Andy Warhol Foundation
Andy Warhol (Ubu Web)
Andy Warhol (Artcyclopedia)